2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bojko Boriszov pártja nyerte a bulgáriai választást

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt nyerte meg a vasárnapi bulgáriai parlamenti választást a hétfőn közzétett, kis híján végleges eredmények szerint, ezzel Bojko Boriszov háromszoros volt kormányfő negyedik ciklusra is újra a miniszterelnöki székbe kerülhet.



A voksok több mint 99 százalékos feldolgozottsága alapján a GERB a szavazatok 25,37 százalékát szerezte meg. Kiril Petkov hivatalban lévő kormányfő pártja, a Folytatjuk a Változást (PP) a második helyen végzett, a szavazatok 20,21 százalékával.

A PP vezette kormánykoalíció júniusban bizalmi szavazáson megbukott, emiatt Bulgária másfél éven belül már a negyedik alkalommal kényszerült arra, hogy előrehozott választást tartson.

Kiril Petkov korábban kizárta, hogy Boriszovval koalícióra lépjen.

Összesen hét pártnak sikerült átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt. Ezek egyike az oroszbarát Újjászületés párt, amely az előző parlamentben még a legkisebb párt volt, most viszont a negyedik helyen végzett a szavazatok több mint 10 százalékával. Az előző kormánykoalíció tagjai érzékelhetően visszaestek: a Bolgár Szocialista Párt eredménye 9,32 százalékra, a Demokratikus Bulgária nevű párt pedig 7,46 százalékra csökkent.

A hivatalos végeredményeket csütörtökön teszik közzé.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató