2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Elhalasztják a szegedi Horthy-emléktábla átadását

Elhalasztják a szegedi Horthy-emlékmű avatását – számolt be a szegeder.hu. Mint ismert, a Vitézi Rend nevű szervezet október 15-én emléktáblát tervezett avatni Horthy Miklós egykori kormányzó tiszteletére Szegeden a Délvidék Házban, ahol az eredeti tervek szerint Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mondott volna. 



A Vitézi Rend a szegeder.hu kérdésére megerősítette, hogy az eredeti tervek alapján Mihálffy Béla beszédet mondott volna, viszont ezt a szándékát visszamondta.

A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartotta az emléktábla avatását

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben tudatta korábban, hogy elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Szegeden domborműves emléktáblát avassanak Horthy Miklósnak.

Heisler András, a Szövetség elnöke azzal a kéréssel fordult a kormánykoalíció minden képviselője felé, hogy „tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait, mely szerint „Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

A szegeder.hu cikkéből kiderült, hogy az emléktábla ellen Botka László, Szeged polgármestere is ellenezte a tábla felavatását.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató