2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Lavrov: A népszavazás megfelel az ENSZ alapokmányában rögzített elveknek

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Föderációs Tanács ülésén kijelentette, hogy a Donbász és a Zaporozsjei és Herszoni régiók Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló korábbi népszavazások teljes mértékben megfelelnek az ENSZ Alapokmányában foglalt elveknek.

Szeptember 30-án Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólalt a Kremlben a DPR, LPR, Herszon és Zaporozsje régiókban tartott népszavazások eredményeként, majd megállapodásokat írt alá a vezetőkkel a régiók Oroszországhoz való felvételéről. Később Oroszország Alkotmánybírósága elismerte, hogy ezek a szerződések megfelelnek az Orosz Föderáció alkotmányának.

Az orosz külügyminisztérium vezetője megjegyezte, hogy a köztársaságok és régiók polgárai az önrendelkezési jogon keresztül tudatosan döntöttek.
 
„Egy ilyen lépés teljes mértékben összhangban van a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvével, amelyet az ENSZ Alapokmánya, az államok közötti baráti kapcsolatokra és együttműködésre vonatkozó nemzetközi jog elveiről szóló 1970-es nyilatkozat az ENSZ Alapokmányának megfelelően rögzít. és sok más dokumentumban” – mondta Lavrov.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy

Ukrajna maga is agresszív, totalitárius állammá alakult, ahol diszkriminatív törvényeket fogadnak el, erőszakos ukránosítást hajtanak végre, ösztönzik a ruszofóbiát, tömegesen sértik a nyelvi, oktatási, kulturális és egyéb emberi jogokat.

"A hatóságok támogatásával törvénybe iktatják a nácizmus ideológiáját és az etnikai vallási intoleranciát" - tette hozzá.

Lavrov szerint "az ország tisztségviselői már nincsenek zavarban neonáci természetük miatt, nyíltan orosz emberek meggyilkolására szólítanak fel a világon mindenütt. Oroszország nem tehetett mást, mint a Donbassz régóta szenvedő lakosságának segítségére sietni, és kiállni Zaporozsje és Herszon régiók lakóiért ebből az embertelen rezsimből."

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató