2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Lukasenka elismerte Fehéroroszország részleges részvételét egy ukrajnai különleges műveletben

Aljakszandr Lukasenka elmondta, hogy Fehéroroszország részt vesz az ukrajnai orosz különleges műveletben, de nem küld oda katonaságot.

"Ami az ukrajnai különleges katonai műveletben való részvételünket illeti, részt veszünk benne. Nem rejtegetjük. De mi nem ölünk meg senkit. Nem küldjük a hadseregünket sehová. Nem sértjük meg a kötelezettségvállalásainkat" - mondta a védelmi minisztériumban a katonai biztonságról tartott megbeszélésen.

"A mi részvételünk az, hogy megakadályozzuk, hogy ez a konfliktus először Fehéroroszország területére terjedjen át. Másodszor, hogy megakadályozzuk, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország egy különleges katonai művelet fedőnéven csapást mérjen Fehéroroszországra. Mint mondtam, senki sem fog lőni az oroszokra Fehéroroszország területéről. Ez a mi szerepvállalásunk".

Elmondása szerint naponta több száz ember érkezik Fehéroroszországba.

"Igen, kezeljük a problémát. Szükség esetén kezeljük az embereket. Igen, mi etetjük az embereket. És nem csak az oroszok. Leginkább azokat a menekülteket, koldusokat, szegényeket etetjük, akik Ukrajnából jönnek hozzánk, napi 400-500 ember. Hogyan ne etethetnénk őket, hogyan ne kezelhetnénk őket? Ez a mi részvételünk ebben a katonai műveletben. Nincs és nem is lesz más" - mondta Lukasenko.

Oroszország február 24. óta folytat katonai műveletet Ukrajnában. Vlagyimir Putyin úgy jellemezte feladatát, hogy "megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá". Szerinte a végső cél Donbász felszabadítása és az Oroszország saját biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató