2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Rács mögött marad a roma önkormányzat elnöke

Meghosszabbította az Országos Roma Önkormányzat elnökének, Márki-Zay Péter elkötelezett hívének előzetes letartóztatását a bíróság. Agócs János január 2-ig biztosan rács mögött marad.

Agócs Jánosnak október 2-án járt le egy hónapos előzetes letartóztatása, de most újabb három hónapra meghosszabbította fogvatartását a Budai Központi Kerületi Bíróság – tudta meg a Mandiner. Agócsot hivatali vesztegetéssel gyanúsítják, miután 18 millió forint vesztegetési pénzt vett át egy kecskeméti csárda parkolójában helyettesétől, ifj. Farkas Lászlótól, Tiszabura független polgármesteréről. Farkas László így csalta lépre Agócs Jánost – az ügyészséggel együttműködve.

A kenőpénz (mint első részlet!) elfogadása után az ügyészségi nyomozók azonnal előléptek és kattant a bilincs a cigány önkormányzat elnökének csuklóján. A baloldali Agócs János különben nyíltan a korrupcióellenes szólamokat hallató, roma személyiségeket előszeretettel maga köré gyűjtő Márki-Zay Pétert támogatta az országgyűlési választás kampányban,

viselte az egykori kormányfőjelölt tisztakezűséget jelképező kék szalagját is.

A Központi Nyomozó Főügyészség úgy tudja, az ORÖ elnöke már idén nyáron több kisebbségi önkormányzati képviselőnek is árulta posztját 30 millió forintért.

Érdekesség, hogy a rács mögé került ORÖ-elnök ugyanannak a roma szervezetnek, a Fiatal Romák Országos Szövetségének a képviselője, mint lebuktatója, ifj. Farkas László, aki a FIROSZ elnöke is. Az ORÖ-ben egy ingatag baloldali koalíció kormányozott, de az állandó oda-vissza átállások miatt követhetetlen volt a „hatalmi” helyzet, a lényeg, hogy az Agócs János-féle koalíciós szárny stabil ellenzéke a kiterjedt Lungo Drom frakció.

A Mandiner úgy tudja, ha a vádemelés megtörténik, minden bizonnyal

méltatlansági eljárás keretében dönt a roma önkormányzat arról, elnök maradjon-e Agócs János.

Jelenleg Agócs embere, a Phralipe nevű cigányszervezethez tartozó Lakatos Oszkár irányítja az ORÖ-t, aki egy korábbi elnöki határozat nyomán helyettesítheti Agócsot, „akadályoztatása” idejére. Az ORÖ-ben többen elítélik ifj. Farkast azért, hogy az ügyészséggel együttműködve lebuktatta az elnöküket.

Volt már hasonló botrány az ORÖ (akkor OCÖ, országos Cigány Önkormányzat) élén, Kolompár Orbánt, Gyurcsány Ferenc korabeli MSZP-s miniszterelnök szövetségesét 22 hónapra ítélték.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató