2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az EU elfogadta a 8. szankciós csomagot Oroszország ellen – itt vannak a részletek

Az Európai Unió újabb büntetőintézkedéseket jelentett be, amelyek célja az orosz kormányra és gazdaságra gyakorolt nyomás fokozása.



A honlapján csütörtökön közzétett közlemény szerint a szankciócsomag “alapot teremt az uniós jogszabályokba az orosz olaj harmadik országok számára történő tengeri szállításával kapcsolatos árplafon bevezetéséhez, valamint a nyersolaj és kőolajtermékek harmadik országokba irányuló tengeri szállításának további korlátozásához”.
 
A blokk emellett kiterjeszti az Oroszországból származó vagy onnan exportált acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További korlátozásokat vezetnek be a fapép és a papír, a cigaretta, a műanyagok és a kozmetikumok, valamint az ékszeriparban használt elemek, például a kövek és a nemesfémek behozatalára is. A légiközlekedési ágazat további korlátozásokkal szembesül az áruk értékesítésére, szállítására, illetve exportjára vonatkozóan.

Emellett a szankciók több személyt is célba vesznek, többek között az orosz védelmi minisztériumban. Emellett megtiltják, hogy uniós állampolgárok bizonyos orosz állami tulajdonú szervezetek, szervezetek vagy testületek igazgatótanácsában bármilyen tisztséget betöltsenek.

“TOVÁBB SÚJTJUK OROSZORSZÁG HADIGAZDASÁGÁT, KORLÁTOZZUK OROSZORSZÁG IMPORT/EXPORT KAPACITÁSÁT, ÉS GYORSÍTOTT ÜTEMBEN HALADUNK AZ OROSZ ENERGIAFÜGGŐSÉGTŐL VALÓ MEGSZABADULÁS FELÉ” – MONDTA JOSEP BORRELL, AZ EU VEZETŐ DIPLOMATÁJA.

Eközben Andrzej Sados lengyel EU-nagykövetet a Reuters idézte:

“A CSOMAG LEHETETT VOLNA SOKKAL ERŐSEBB IS. DE TEKINTETTEL ARRA, HOGY EGYHANGÚSÁGRA VAN SZÜKSÉGÜNK… FONTOS, HOGY EZ EGY HATÁROZOTT VÁLASZ OROSZORSZÁG LEGÚJABB AGRESSZÍV LÉPÉSEIRE”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató