2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Merkel: tartós béke Európában csak Oroszországgal lehetséges

Tartós béke Európában csak akkor érhető el, ha Oroszország is részt vesz benne – mondta csütörtökön Angela Merkel volt német kancellár.

A ‘Suddeutsche Zeitung’ című német lap 77. évfordulóján tartott beszédében Merkel kifejtette, hogy miközben a Nyugat hajthatatlanul támogatja Ukrajnát, mivel az ország továbbra is konfliktusba van zárva Oroszországgal, nyitottan kell gondolkodnia arról is, ami most “elképzelhetetlennek” tűnhet: Moszkva jövőbeli szerepéről Európa ügyeiben.

Hangsúlyozta, hogy “egy jövőbeli európai biztonsági architektúra a nemzetközi jog keretein belül csak akkor felel meg a követelményeknek”, ha Oroszországot is bevonja.

“AMÍG EZT NEM ÉRTÜK EL, ADDIG A HIDEGHÁBORÚNAK SINCS IGAZÁN VÉGE” – TETTE HOZZÁ.

 Merkel fordulópontnak nevezte február 24-ét – azt a napot, amikor Oroszország megkezdte katonai hadjáratát Ukrajnában -, és hozzátette, hogy a konfliktusban részt vevő különböző felek nyilatkozatait “komolyan kell venni, és nem szabad eleve blöffnek minősíteni”.

 Nyilvánvalóan Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli kijelentéseire utalt, aki jelezte, hogy Moszkva “minden eszközt be fog vetni Oroszország és népünk védelmére”, ha területi integritása veszélybe kerül. Arra is figyelmeztette a Nyugatot, hogy azoknak, akik nukleáris zsarolással élnek Oroszországgal szemben, “tudniuk kell, hogy a szélrózsa megfordulhat”.

 Merkel korábban sürgette a nyugati világot, hogy vegye komolyan Putyint és szavait, azzal érvelve, hogy egy ilyen megközelítés “semmiképpen sem a gyengeség jele”, hanem inkább “a politikai bölcsesség jele”.

 Megjegyezte azt is, hogy Helmut Kohl volt német kancellár, akit halála előtt széles körben politikai mentorának tekintettek, nyitottan állt volna ahhoz, hogy “hogyan lehetne egy napon újjáépíteni az Oroszországhoz fűződő és az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat” az ukrajnai ellenségeskedések befejezése után.

 Ez az álláspont azonban nem tetszett az ukrán tisztviselőknek. Múlt héten Andrij Melnyik, Kijev távozó berlini nagykövete “szinte perverznek” nevezte Merkel hozzáállását Oroszországhoz és annak az európai biztonságban betöltött szerepéhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató