2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A világon elsőként próbálhatnak ki egy „varázsfegyvert” az ukránok

Az új eszköz úgynevezett hard killre is képes.

IRIS–T légvédelmi rakétarendszereket kap az ukrán hadsereg, a katonák már tanulják, hogyan kell használni az eszközt. Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője az egyik helyi televízióban jelentette be, Ukrajna az első ország, amely az IRIS-t fogja használni.

Egyelőre csak néhány ilyen berendezéssel erősítjük a légvédelmünket, de további szállítások várhatók”
– idézte a szóvivőt az Index, amelynek különlegessége, hogy a képalkotó infradetektorhoz csatlakozó számítógép memóriájába betáplálták az összes potenciális ellenséges repülőgép digitalizált képét, méghozzá számos különböző szögtartományból nézve.

A képalkotó-rendszer felbontása lehetővé teszi, hogy a cél nyolc, jól elkülöníthető részére koncentráljanak, azaz meghatározható, hogy a rakéta hol találja el a célba vett eszközt – olvasható a Háború Művészete ismertetőjében. A rendszer ennek megfelelően képes repülőgépek, helikopterek, cirkálórakéták, rakéták, drónok, radarelhárító rakéták és bombák megsemmisítésére.

A németek által gyártott eszköz rendelkezik úgynevezett hard kill képességgel, magyarul elhárító rendszerként bevethető földi indítású légvédelmi rakéták és légiharc-rakétákkal szemben is. A nagy manőverezőképességű rakéta különféle verzióit összesen 14 ország hadereje alkalmazza, köztük a Magyar Honvédség is megrendelte a modernizálásra váró Gripen vadászrepülői számára. Egy ilyen rakéta ára 400 ezer euró.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató