2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

FT: meghibásodott a Starlink rendszer, kommunikációs zavarok az ukrán erőknél

A Starlink kommunikációs rendszer meghibásodásai miatt “katasztrofális” kommunikációs zavarok alakultak ki az ukrán csapatok között az orosz erők elleni harcban – jelentette pénteken a Financial Times (FT).



A hír aggodalmakat váltott ki, hogy Elon Musk esetleg tett valamit a szolgáltatással, válaszul a béketervét elítélő ukránokra, de a SpaceX mágnás “rossz tudósításnak” nevezte az újság cikkét.

Musk még márciusban több ezer Starlink-terminált adott Ukrajnának, amelyek segítségével a kijevi hadsereg “drónokat üzemeltethet, létfontosságú hírszerzési frissítéseket kaphat és kommunikálhat egymással olyan területeken, ahol nincs más biztonságos hálózat” – írta az FT.

Az elmúlt hetekben, ahogy az ukrán erők bevonultak a korábban orosz erők által ellenőrzött területekre, a rendszerek többször is leálltak. Egy magas rangú ukrán tisztviselő az FT-nek elmondta, hogy ez “katasztrofális” kommunikációs zavarokhoz vezetett, többek között “heves harcok” során. A meghibásodások “széles körben elterjedtek”, és “a katonák pánikba esett telefonhívásokat kezdeményeztek a segélyvonalakon”

– mondta egy másik tisztviselő.

Roman Sinitsin, aki egy olyan nonprofit szervezetet vezet, amely a Starlinkeket irányítja az ukrán hadsereghez, azt mondta, hogy a probléma oka az lehetett, hogy a Musk-féle SpaceX blokkolta a jelet az oroszok által ellenőrzött területeken.

“Számomra teljesen világos, hogy ezt a Starlink képviselői teszik, hogy megakadályozzák, hogy az orosz erők használják a technológiájukat” – mondta Sinitsin az FT-nek, és sürgette a SpaceX-et, hogy szorosabban egyeztessen az ukrán hadsereggel.

Ugyanezt az elméletet vallotta Aiden Aslin, egy brit zsoldos, aki egy nemrégiben végrehajtott hadifogolycsere során szabadult ki. “Ez csak egy kis probléma, szerintem az ideiglenes határok meghúzásával rendeződni fog” – tweetelte.

Az FT forrásai “akut” kiesésekről számoltak be a Herszon régióban – ahol az ukrán erők az elmúlt napokban előrenyomultak -, de Zaporozsjaban is, ahol a frontvonal nem változott. Eközben két katonai forrás azt mondta, hogy a Starlink-jeik jól működnek a nemrég elfoglalt területeken, Herszon és Harkov régiókban. Az ukrán védelmi minisztérium és vezérkar nem kívánt nyilatkozni a témában.

A jelentésre reagálva Adam Kinzinger amerikai kongresszusi képviselő – aki nyíltan kiállt Ukrajna mellett – azt tweetelte, hogy a kimaradást “ki kell vizsgálni”, mint “nemzetbiztonsági kérdést”. Az illinois-i republikánus aggodalmát azután fejezte ki, hogy Musk békejavaslatot tett Ukrajnának, amelyet Kijev és nyugati támogatói egyaránt dühösen elutasítottak.

Bár Musk nem válaszolt az FT megkeresésére, nyilvánosan foglalkozott a történettel.

“Rossz az FT tudósítása” – tweetelte pénteken. “Ez a cikk tévesen állítja, hogy a Starlink terminálok és szolgáltatás kifizetésre került, holott csak egy kis százalékát fizették ki. Ez a művelet 80 millió dollárba került a SpaceX-nek, és az év végére meghaladja a 100 millió dollárt. Ami a harctéren történik, az titkos”.

Később hozzátette, hogy “rendszeres kapcsolatban áll” Mihail Fedorov ukrán digitális miniszterrel, valamint a konfliktus “jó néhány” másik résztvevőjével.

“Próbálunk helyesen cselekedni, ami nem mindig egyértelmű” – tette hozzá Musk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató