2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Liverpoolban lesz az Eurovíziós dalfesztivál jövőre

Liverpool rendezi meg Ukrajna nevében az Eurovíziós dalfesztivált 2023-ban, írja a The Guardian. A versenyt 25 év után először rendezik meg az Egyesült Királyságban, mivel Ukrajna a háború miatt nem tud otthont adni az eseménynek.



Liverpool egyike volt annak a 20 városnak, amelyik felajánlotta, hogy megrendezi a jövőre az eseményt, a város végül Glasgow-t előzte meg a versenyben.

Az olaszországi Torinóban májusban több mint 160 millióan nézték a világ minden tájáról a három napos eseményt. A versenyt az ukrán Kalush Orchestra nyerte Stefania című dalával, amit az ország összes édesanyjának dedikált a folk-rap banda.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt remélte, hogy a jövő évi versenyt Mariupol kikötővárosában rendezik meg, de a harcok miatt ez kivitelezhetetlen. Az Egyesült Királyság vállalta, hogy Ukrajna nevében megrendezi fesztivált, miután az ország a második helyen végzett Sam Ryder Spaceman című dalával. Ez 1996 óta a legjobb helyezés.

Liverpool olyan kulturális programsorozatot szervez, ami „a modern Ukrajnát - egy progresszív, kreatív és ambiciózus országot” képviseli.

A programok középpontjában az ukrán és liverpooli művészek közötti koprodukció áll majd. A szobrokat és emlékműveket Liverpool-szerte a hagyományos ukrán kalapokba (vinokba) öltöztetik, amik az oroszok elleni küzdelem során az ellenállás jelképévé váltak.

A rendezvényen ukrán utcai művészek is részt vesznek, és kiállítást is tartanak a húsvétkor az ukrán kultúra központi részét képező festett tojásokból.

Claire McColgan, a liverpooli kultúráért felelős igazgató szerint a programsorozat „mentőöv” lesz a város vendéglátóipara számára, ami még mindig a lábadozik a koronavírus-járvány után.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató