2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kamu Geri felszólította Orbán Viktort: Hívjanak össze energiacsúcsot

Veszélybe kerültek a magyar települések – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet az alkalmatlan főpolgármster mellett több liberális ellenzéki városvezető címzett Orbán Viktornak.



„Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné” – írták a nyílt levélben.

A többek között Botka László, Márki-Zay Péter, Péterffy Attila és Neményi András által jegyzett levél „az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon”. Az ellenzéki polgármesterek szerint egyre több ember kér szociális támogatást az önkormányzatokról, és itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja.

„Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődélben fázzanak a gyerekek. Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel”– írták.

Szerintük az energiacsúcs lehetőség arra, hogy másra mutogatás és bűnbakkeresés helyett megoldási javaslatokról legyen szó. A városvezetők tárgyalást kezdeményeznek arról is, hogy Pakson „12 forintért megtermelt áramot” az önkormányzatok ne 400 forintnál is többért kapják. 

„Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára nyerészkedjen” – írták.

A bejegyzésnél megjelent Deák Dániel és közölte Kamu Gerivel:

Vastag a bőr: kampányolt az energiaárak emelkedését okozó szankciók mellett, most pedig emiatt hisztizik a Facebookon. A kormány már rég bejelentette, hogy Balla György miniszteri biztos minden önkormányzattal egyeztet a megoldási lehetőségekről.

A politológus egy másik hozzászólásban emlékeztetett:

„A magyar kormány a rossz oldalon áll ebben a konfliktusban és a szankciókat csak nagyon nehezen lehet keresztülvinni. De azért örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag, és Magyarország végül is nem tudta ezt megakadályozni. Ha lesznek további szankciók, akkor az Európai Unió nagy nyomás alá fogja helyezni a kormányt, s mivel éppen a magyar kormány rá van szorulva az európai uniós források megszerzése miatt az Európai Unió támogatására, azért vannak eszközei a Bizottságnak és ezzel az Európai Uniónak, hogy jobb belátásra bírja a magyar kormányt, hogyha további szankciós politikát akar folytatni.” - így kampányolt Karácsony Gergely.

Ennyire hiteles a mi Gerink...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató