2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között

Aleksandar Vucic államfő szombat délelőtt jelentette be: Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy kőolajvezetéket építenek Magyarország felé.

Az új olajvezeték lehetővé tenné, hogy a Barátság kőolajvezetékhez csatlakozva olcsóbb urali kőolajjal lássák el Szerbiát. Az ország kőolajellátását nagy részben a Horvátországon áthaladó vezetéken keresztül oldották meg eddig, de ez a szankciók miatt valószínűleg nem lesz lehetséges a jövőben. 

A szerb kőolajipari vállalat, a NIS jelenleg a Janaf vezetéken keresztül egy horvát terminálról kapja a tankereken odaszállított orosz kőolajat. Már korábban is felvetették a lehetőséget: annak érdekében, hogy ne függjenek a Horvátországon keresztüli tengeri-vezetékes kőolajszállítástól, Magyarország felől is hoznának olajat a szerbek. Ehhez előbb vezetékkel kell összekötni a két államot. A szerb elnök szerint 

megszületett a megállapodás, és legfeljebb két év alatt meg is építenék a 128 kilométeres vezetéket, amely feltehetően Újvidék és Algyő között húzódna. 

A beruházás becsült értéke százmillió euró. A szerb elnök azt is bejelentette, hogy egy Észak-Macedónián keresztül húzódó és az albániai Durresig futó vezetéket is szeretnének megépíteni. Jelenleg az államilag meghatározott üzemanyagár-jegyzék szerint a benzin literje 175 dinár, a dízelért 216 dinárt kell fizetni.  

 Az energiahelyzetről szólva elmondta még, hogy 

a következő hat évben 12 milliárd euró értékben hajtanak végre infrastrukturális beruházásokat. 

A gázellátásról szólva kiemelte, hogy soha nem volt ennyi gáztartaléka az országnak, mint most, és ha két hónapig egyetlen köbméter se érkezne az országba, akkor is lenne két hónapra elegendő gáz. Azt is hozzátette, hogy áramot tíz napja nem kellett importálni. 

A gáz ára belátható időn belül nem fog emelkedni, az áram árát is csak kismértékben tervezik korrigálni. 

Országa pénzügyi helyzetével kapcsolatosan elmondta: több mint kétmilliárd euró van az ország számláján, megítélése szerint a helyzet jó és stabil, az IMF-fel pedig folyamatban vannak a tárgyalások a készenléti hitelről. 

(Vg)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató