2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kijev - Rakétázás, bombázás, káosz, halottak - itt az orosz válasz

Élő közvetítésünkben, olyan csatornákról szerkesztjük tudósításunkat, melyek máshol nem, vagy csak elvétve jelennek meg a magyar médiákban.

Mindez két nappal azután, hogy felrobbantották az Oroszország számára kulcsfontosságú Kercsi hidat. Ukrajna hivatalosan még nem vállalta a felelősséget a támadásért, bár a New York Times meg nem nevezett ukrán forrásaira hivatkozva azt állította, hogy azt az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre teherautóba rejtett bombával. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén az ukránokat vádolta, és terrortámadásnak nevezte az akciót. Első rendkívüli hírünk ide kattintva olvasható Kijevről. Ebben az élő közvetítésben követhetik Olvasóink a legfrissebb híreket, percről-percre.


Élő közvetítésünk - Percről-percre tudósítás

Az ukránok szerint közel 100 orosz rakéta csapódott be

Közben az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője:

"Az oroszok Kh-101, Kh-555 cirkálórakétákat használtak, amelyeket stratégiai bombázókról indítottak a Kaszpi-tenger térségéből, valamint Kalibr cirkálórakétákat a Fekete-tengerről, Iskander rakétákat, S-300-as és Tornado rakétákat."

Egy térkép, amelyen a rakétatámadással érintett területek láthatóak

 

Az ukrán média szerint találat érte Zelenszkij hivatalának épületét is.

Kijevben benzinért állnak sorban az autósok

Moldova légterén is átlőttek rakétákat az oroszok

Moldova külügyminisztere, Nicu Popescu bekérette az orosz nagykövetet, mert a reggeli támadások során három rakéta Moldova légterén átrepülve jutott ukrán területre.

Popescu azt írta Twitteren, hogy a Fekete-tengerről lőtték ki a rakétákat.

 

Putyin üzent: A kijevi rezsim már régóta terrorista módszereket alkalmaz

Ha folytatódnak az orosz területen elkövetett terrortámadások kísérletei, a válasz kemény és a fenyegetés szintjének megfelelő lesz - közölte Putyin.

 Az orosz államfő szerint a kijevi rezsim megpróbálta felrobbantani a Török Áramlat gázvezetéket, az SBU pedig már három terrortámadást követett el a kurszki atomerőmű ellen.

Putyin televíziós beszédében ismét Ukrajnát tette felelőssé a Kercsi hídi merényletért, „terrorcselekménynek” minősítve azt.

Putyin:

A kijevi rezsim már régóta terrorista módszereket alkalmaz.

Ma reggel a védelmi minisztérium javaslatára nagy erejű csapást mértek nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel Ukrajna energetikai, katonai és kommunikációs létesítményei ellen.

Amennyiben a területünkön továbbra is terrortámadásokat kísérelnek meg végrehajtani, Oroszország kemény és a fenyegetés szintjének megfelelő mértékű válaszlépéseket fog tenni.

Újabb felvétel a brutális orosz támadásról

Tizenegy fontos infrastrukturális létesítményt találtak el az oroszok ukrán jelentés szerint

„Délelőtt 11 óráig Kijevben és nyolc régióban 11 fontos infrastrukturális létesítmény sérült meg” – jelentette be Telegramon Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Azt írta, hogy néhány terület levált a hálózatról. Több helyen átmeneti vízhiányra, áramellátási és kommunikációs zavarokra kell felkészülni.

Harkiv kormányzója Oleh Sinyehubov azt írta, hogy az orosz rakéták a kritikus infrastruktúrát találták el, és bár dolgoznak a károk helyrehozásán, egy ideig nem lesz víz, sem áram a régióban. Hasonló a helyzet Lviv városában és a Szumi régióban is.

Zelenszkij hivatala áramkimaradásokra figyelmeztet

Az ukrán elnöki hivatal figyelmeztetett a gördülő áramkimaradások lehetőségére.

Zelenszkij Scholz-tól és a G7-től kér segítséget

Ezt posztolta az ukrán elnök.

Megállapodtunk a német kancellárral a G7 sürgős csoportülés összehívásáról. A beszédemben majd beszámolok az orosz fegyvereserők (RF) által elkövetett terrortámadásokról. Megvitattuk továbbá az RF-re gyakorolt nyomás növelésének kérdését és a sérült infrastruktúra helyreállításához nyújtott segítség kérdését.

Orosz elemző a mai támadásokról mondta el a véleményét

Az orosz elemző véleménye:

"Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni számos támadásnak mindenképpen hatása lesz, és hatással lesz a front állapotára, illetve Ukrajna fegyveres erőinek egészére. De a hatás semmiképpen sem lesz azonnali, és legkorábban csak néhány hét múlva fog hatni (és akkor is csak azzal a feltétellel, hogy a csapások folytatódnak és szisztematikusan kiiktatják a túlélő objektumokat). És most az ellenség (ukránok), éppen ellenkezőleg, arra lesz kénytelen, hogy sietni fog a támadó műveletekkel - amíg a hátsó infrastruktúrája képes marad. Továbbra is azt jósolom, hogy az ellenség (ukránok) október végére 1-2 nagyszabású támadó hadműveletet próbál végrehajtani. Most minden ellenséges offenzíva nélküli nap "nekünk dolgozik", hiszen a frontra érkező mozgósítottak áradata napról napra nő, és a sürgősen megalakított tartalékok felkészítéséig és bevetéséig hátralévő idő egyre rövidül. Mindezt az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága is nagyon jól érti".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató