2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megunták a lengyelek: az ukrán menekülteknek dolgozniuk kell

Novembertől a lengyelországi humanitárius központokban élő, már dolgozó ukrajnai menekültek hozzá fognak járulni ellátásuk költségeihez – jelentette be hétfőn Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes, az ukrán háborús menekültek ügyeiért felelős kormánybiztos.

Szefernaker a Radio Plus lengyel kereskedelmi rádiónak elmondta: a humanitárius központokban sokan már hosszabb ideje élnek, közben jelenleg növekednek az ellátási költségeik. „Azt szeretnénk, hogy azok, akik már munkát vállaltak (…) legalább 50 százalékos szinten hozzájáruljanak ezekhez a költségekhez” – közölte, hozzátéve: a feltehetőleg november közepétől életbe lépő szabály minden olyan menekültre vonatkozik majd, aki nem nyugdíjas vagy fogyatékosággal élő.

„Léteznek mechanizmusok, melyek révén nem szoktatjuk az embereket ahhoz, hogy az állam örökké biztosítani fog bizonyos dolgokat” – jelentette ki a biztos.

Mint közölte, a lengyelországi központokban jelenleg mintegy 80 ezer menekült él.

A lengyel határőrség hétfői adatai szerint az orosz támadás február 24-ei megindítása óta 6,9 millióan érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, Ukrajna irányában viszont több mint 5,13 millióan lépték át a határt. A menekültek egy része harmadik országokba is továbbutazott.

Agnieszka Scigaj társadalmi integrációért felelős tárca nélküli miniszter szeptember közepén közölte: Lengyelországban mintegy 1,3 millió ukrán háborús menekült él, befogadásukra a lengyel állam eddig személyenként megközelítőleg 2,2 ezer zlotyt (174 ezer forint) költött.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató