2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

15 kommunista polgármester követeli, hogy tárgyaljon a kormány az iskolák átadásáról

Közösen tiltakozik 15 kommunista polgármester a magyar közoktatás romlása ellen – áll abban az általuk közösen megfogalmazott levélben, amit kiküldtek a kommunista lapoknak.

A tiltakozás szövegében azt írják a magyar közoktatás összeomlott, ennek a bekövetkezése várható volt, mivel az állam közel egy évtizede elvette a helyi önkormányzatoktól az iskolák fenntartásának jogát. „A központi kormányzat által felállított és többször átalakított intézményrendszer képtelen volt megállítani a közoktatás romlását, de az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy nincs és nem is volt ilyen szándék” – áll a levélben.

Szerintük kizárólag hatalmi célokat szolgál az, hogy megoldások helyett forrásokat vonnak el a közoktatásból, és elbocsátással fenyegetik a tanárokat. A polgármesterek közös levelükben tiltakoznak az elbocsátások, a bércsökkentések, a közvéleményt félrevezető kommunikáció ellen, és szerintük „a közoktatás működtetése nem az Európai Unió vagy bármely más szereplő feladata lenne, hanem a központi kormányzat kizárólagos felelőssége”.

A 14 budapesti, illetve a budaörsi polgármester a közös levélben többek között azt is követeli, hogy számolják fel a megbukott tankerületi rendszereket, mert csak gátolják a közoktatás működését, és ha „a központi kormányzat egy évtized után sem tud olyan rendszert kialakítani, amely képes működtetni a közoktatást, akkor kudarcát elismerve kezdjen tárgyalásokat az önkormányzatokkal az iskolák és az azok finanszírozásához szükséges források átadásáról” – áll a polgármesterek követelései között.

A tiltakozást a következő ellenzéki polgármesterek írták alá: V. Naszályi Márta, Örsi Gergely, Kiss László, Déri Tibor, Soproni Tamás, Niedermüller Péter, Pikó András, Baranyi Krisztina, László Imre, Tóth József, Horváth Csaba, Cserdiné Németh Angéla, Szaniszló Sándor, Gajda Péter és Wittinghoff Tamás.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató