2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az ellenzék bejelentette: LMBTQ-érdekvédő csoport alakul a Parlamentben

Öt ellenzéki párt politikusai megalakították az LMBTQ emberek érdekeiért kiálló, “Sokszínű Magyarországért” elnevezésű képviselői csoportot a parlamentben.



A "coming out világnapra" időzítve megalakult az új parlamenti ciklus második képviselői csoportja: a speciális, klubszerű lobbicsoportot öt ellenzéki párt – LMP, Párbeszéd, MSZP, Momentum, DK – képviselői hozták létre “Sokszínű Magyarországért” néven és az LMBTQ-emberek érdekeiért való kiállást tűzték ki célul, vagyis a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjainak politikai képviseletét vállalva.

"Jelenleg Magyarországon súlyos megélhetési és szociális válság tombol, miközben a pedagógusok és a diákjaik az oktatás jövőjéért harcolnak, de közben az emberi és szabadságjogok is veszélyben vannak, ami ellen közösen fel kell lépnünk" – mondta az öt párt közös tájékoztatóján Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese. Hozzátette: ezért döntöttek az LMBTQ-kérdésekkel foglalkozó frakcióközi csoport megalakításáról, amihez eddig 21 országgyűlési képviselő csatlakozott.

Mint mondta, a cél az, hogy Magyarországon az LMBTQ-embereket ne különböztessék meg, ne nyomják el, és szabadon élhessenek, az ő érdekeiket képviselnék a Parlamentben."

A tájékoztatón részt vett mind az öt alapító ellenzéki frakció egy-egy tagja, így Bedő Dávid (Momentum) mellett Tordai Bence (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Kanász-Nagy Máté (LMP) és Sebián-Petrovszki László (DK).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató