2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Enyhítették Gődény pénzbüntetését, megrovást kapott rémhírterjesztésért

Megrovásra enyhítette a Nyíregyházi Törvényszék a rémhírterjesztés bűntette miatt elítélt dr. Gődény György vírusszkeptikus gyógyszerész büntetését a 2022. október 11-én megtartott nyilvános ülésen – derült ki a törvényszék sajtóközleményéből.

Előzőleg Gődényt 100 ezer forintnyi pénzbüntetésre ítélte első fokon a Nyíregyházi Járásbíróság, de ez ellen mind az ügyészség (súlyosításért), mind Gődényék fellebbeztek (felmentésért).

Gődény Györgyöt 2021 nyarán vádolta meg különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztéssel a Nyíregyházi Járási Ügyészség, miután Gődény 2020. november 25-én az interneten „A választás szabadsága” címmel jelentetett meg egy írást a saját internetes oldalán és más, róla elnevezett közösségi média oldalakon is. Gődénynél ezek után 2021. december 11-én hajnalban jelentek meg a rendőrök, házkutatást tartottak, majd előállították.

Az általa publikált cikkben Gődény értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség akkor közzétett sajtóközleményében azt írta, hogy a vádlott elérte a célját, ugyanis Gődény által közzétett írást több százan olvasták, kommentelték és meg is osztották.

Most a másodfokú bíróság az ítéletnek indokolása során kiemelte, hogy Gődény gyógyszerész felsőfokú végzettségéből adódóan tisztában volt azzal, hogy

a sebészeti maszkokat különböző fertőzések terjedésének megelőzésére már

korábban is használták és így azok alkalmasak lehetnek a cseppfertőzéssel terjedő

Covid-fertőzés mérséklésére, megakadályozására is. Emiatt az az állítása, miszerint

a maszkhasználat a fertőzés terjedésének megelőzésében semmit sem számít,

túlmutat a kormányzati intézkedés kritikáján.

A bíróság hangsúlyozta, hogy az egész országot kimerítő védekezéssel összefüggésben a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására, híresztelésére. Megállapították, hogy bár a Gődény által állított valótlan tények nem voltak alkalmasak a védekezés eredményességének meghiúsítására, azonban annak akadályozására igen, így megvalósította a rémhírterjesztés bűntettét. Tekintettel azonban az elkövetés óta – 2020. november 25. – eltelt

hosszabb időre, a veszélyhelyzet megszűnésére és a koronavírus járvány elleni

eredményes védekezésre, a bíróság az ezért kiszabható legenyhébb büntetést is fölöslegesnek érezte pusztán annak érdekében, hogy visszatartsák a további bűncselekményektől, így vele szemben a legenyhébb intézkedést, a megrovást alkalmazták.

Az ítélet jogerős.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató