2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Greta Thunberg: Ne kapcsolják le az atomerőműveket!

A svéd klímaaktivista szerint inkább azok működjenek tovább, minthogy visszakapcsolják a szénerőműveket.

Greta Thunberg interjút adott Sandra Maischbergernek, a német közszolgálati adó, az ARD műsorvezetőjének, akinek részletesen beszélt az Európát sújtó energiaválságról és arról, szerinte hogyan is kéne reagálni arra. A svéd aktivista helytelennek tartja Berlin tervét, mely a jövőben lekapcsolná a még működő atomerőműveit is. 

Véleményem szerint, ha már futnak, hiba lenne leállítani azokat és átállni a szénre”

– vélekedett a 19 aktivista, a Fridays for Future mozgalom alapítója.

Thunberg úgy fogalmazott, hogy rossz ötlet a szénre támaszkodni, míg létezik az atom mellette. Berlin válságstratégiájának része, hogy újra aktiválják a széntüzelésű erőműveiket, hogy így biztosítsák a villamosenergia-ellátást. 

Maischberger megkérdezte a svéd fiatalt, szerinte mit kéne csinálni akkor, ha véget ér a mostani energiaválság, utána lekapcsolná-e az atomerőműveket, mire Greta Thunberg azt mondta, minden attól függ, mi történik a jövőben, ám vannak más alternatívák is, gondolt itt a szélenergiára. 

Megértem, hogy meg kell védeni az embereket a túlzott energiaáraktól, de óva intek mindenkit, hogy a fosszilis energiába fektessenek”

– jelentette ki.

Greta Thunberg felháborodásának is hangot adott, amiért továbbra sem kezelik globális vészhelyzetként a klímaváltozást, amit ő rendre éghajlati válságnak titulál. 

A klímaválság következményeit még háborús időkben sem szabad szem elől téveszteni”

– szögezte le. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató