2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Itt a német rezsicsökkentés!

Nem számíthatunk energiára Oroszországtól a belátható jövőben – mondta Olaf Scholz német kancellár kedden. Vlagyimir Putyin orosz elnök lépéseivel meg akarja osztani Európát és a német társadalmat, de nem fog sikerrel járni – szögezte le egy berlini konferencián.

Németország átvészeli a telet, ha az állampolgárok, a vállalatok és a döntéshozók továbbra is alkalmazkodnak az ország megváltozott energiapiaci helyzetéhez – hangsúlyozta.

Hozzátette: Németország majdnem elérte a célt, és a gáztározók töltöttségének szintje csaknem 95 százalékos.

A német kancellár jó kiindulási alapnak nevezte a szakértői bizottság javaslatát a német gázfogyasztók tehermentesítésére vonatkozóan. A bizottság lépcsőzetes modellt javasolt, amelynek keretében idén egyszeri gázár-támogatást kaphatnak a fogyasztók, jövőre pedig hatóságilag szabályozhatják a gáz árát.

Scholz szerint ezzel biztosíthatnák, hogy a fogyasztók ki tudják fizetni a számlákat, a vállalkozások pedig folytatni tudják a termelést.

A német vezető egyúttal kijelentette: át kellene gondolni, és egyszerűbbé kellene tenni az Európai Unió által kötött szabadkereskedelmi egyezmények ratifikálásának folyamatát. Mivel a kereskedelmi politikáért az EU felelős, fel kell tenni a kérdést, van-e létjogosultsága annak, hogy kérjük a nemzetek, sőt esetenként a régiók beleegyezését – mondta a kancellár.

Hozzátette: az Európai Unió, nem pedig az egyes tagállamok kötötték ezeket a szerződéseket más országokkal.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálása évek óta húzódik emiatt.

(MTI)


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató