2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kula bá felszólította Afrikát: támogatásotokra most nagyobb szükség van, mint valaha

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította Afrikát, hogy támogassa Kijevet az ENSZ Közgyűlésének közelgő szavazásán, amely elítéli a múlt hónapban tartott népszavazásokat, amelyek eredményeképpen négy új régió csatlakozott Oroszországhoz. A diplomata hétfőn tette közzé üzenetét az afrikai nemzetekhez a minisztérium honlapján.



“Afrika támogatására most nagyobb szükség van, mint valaha” – írta Kuleba, elárulva, hogy megszakítja afrikai fővárosokban tett lobbiturnéját, hogy hazatérjen a Kijevet és más városokat ért orosz rakétacsapásokat követően.

“Az afrikai nemzeteknek [ki kell] állniuk a nemzetközi jog, a területi integritás és a béke mellett”, nemcsak a Kijev, Odessza, Dnyeper, Harkov, Rivne, Lviv és Ivano-Frankovszk elleni csapások elítélésével, hanem azzal is, hogy ENSZ-szavazással ellenzik a volt ukrán területek Moszkva általi “annektálását”

– követelte üzenetében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétfői csapásokat válasznak minősítette az orosz energetikai infrastruktúra és a krími híd elleni ukrán terrorizmusra, egyebek között az oroszországi helyszínek ellen. A rakéták “az energetikai és katonai irányítás és kommunikáció ukrajnai objektumait” vették célba, megrongálva kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket.

Kijevnek eddig nehéz dolga volt meggyőzni az afrikai vezetőket közös harcukról.

Nyilatkozatai, miszerint Oroszország “túszként” tartja fogva a kontinenst, és valamilyen módon felelős a NATO-országok által ellene hozott szankciókért, veszélyeztetve ezzel a globális élelmiszerellátást, nagyrészt süket fülekre találtak. Az afrikai országoknak csak a fele támogatta az ENSZ Közgyűlésének júniusi határozatát, amely elítélte Oroszország ukrajnai akcióit, és egyikük sem csatlakozott az USA és Európa által bevezetett szankciókhoz.

Macky Sall, az Afrikai Unió elnöke ehelyett arra panaszkodott, hogy az oroszellenes szankciók megnehezítették a kontinens számára a műtrágya és a gabona beszerzését, amire nagy szüksége van, miközben Európa képes volt kiskapukat vágni saját maga számára.

 Az ENSZ a héten tervezi, hogy szavaz egy olyan határozatról, amely a népszavazásokat és a négy régió Oroszország általi “annektálását” törvénytelennek nyilvánítja. Oroszország már kérte a szavazás titkos lebonyolítását, a Nyugat és Ukrajna erős nyomására hivatkozva, mint olyan tényezőkre, amelyek valószínűleg befolyásolni fogják az eredményt.

“Nagyon nehéz lehet [a másként gondolkodók számára], ha az álláspontokat nyilvánosan fejezik ki” – írta Vaszilij Nebenzia ENSZ-nagykövet a világszervezethez intézett levelében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató