2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Gazprom vezetője szerint Európa nem éli túl a telet

A Gazprom vezetője ma Moszkvában kijelentette, hogy egy évnél is tovább fog tartani az Északi Áramlat helyreállítása, továbbá közölte: az európai földalatti tárolókban lévő gáz mennyisége alapján az öreg kontinens nem vészeli át a telet.- számolt be a vg.hu.

Alekszej Miller, az orosz állami irányítású Gazprom gázipari vállalat vezetője közölte, hogy a németországi földalatti tárolókban lévő gáz csak 2-2,5 hónapra elegendő – írja a Reuters.

Miller a moszkvai orosz energia hét konferencián felszólalva figyelmeztette az öreg kontinenst az orosz gázról való lemondás következményeire, mivel nincs garancia arra, hogy Európa a jelenlegi gáztárolási kapacitása alapján túléli a telet. A cégvezér azt is kijelentette, hogy az Északi Áramlat helyreállítása egy évnél is tovább fog tartani, ami a Siemenstől is függ, mivel Oroszország még mindig nem fér hozzá a területhez.



Hozzátette: Moszkva kész azonnal megindítani az energiahordozó szállítását a Északi Áramlat 2-n, ha arra az európai hatóságok is rábólintanak.
Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország átirányíthatja az Északi Áramlat vezetékein keresztül szállított gázt a Fekete-tengerre, hogy egy jelentős európai gázközpontot hozzon létre Törökországban, de az Északi Áramlat 2 vezetéket akár az EU ellátására is felhasználhatják, ha erre ígény mutatkozik – számol be a Reuters. 

Miller a konferencián felszólalva megismételte az orosz elnök felhívását, amely szerint Törökországban európai gázközpontot kellene létrehozni.

Jelenleg vizsgálat folyik a múlt havi robbanások ügyében, amelyek megszakították az orosz Északi Áramlat 1-es és Északi Áramlat 2-es vezetékeket a Balti-tenger fenekén. Putyin szerint lehetséges a vezetékek megjavítása, de Oroszországnak és Európának kell döntenie a sorsukról. Szakértők szerint a helyreállítás nem lesz egyszerű és olcsó sem.

Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

Szivárog a Barátság kőolajvezeték – jelentette a lengyel üzemeltető. Ez a vonal az orosz kőolaj egyik legfontosabb szállítási útvonala Európába. A lengyelek már dolgoznak a hiba elhárításán, azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a szivárgást.

 

(Vg.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató