2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Árnyék Klára bejelentette: összeomlott az oktatás

Közleményükben azt írják, az árnyékkormány az elmúlt hetekben kiemelten foglalkozott "a mára összeomlott állami oktatással", és hogy mit kellene tenni azért, hogy az elmúlt 12 év kudarcos oktatáspolitikája ne sodorja veszélybe legalább az idei tanévet.

"A megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt már nagyjából 16 ezer tanár hiányzik az oktatásból, akik pedig felemelik a szavukat, azokat a kormány a tankerületeken keresztül fenyegeti, vagy ki is rúgja, hiszen sztrájkjoguk a valóságban már nincs" - írják.

Az árnyékkormány szerint azonnali, tűzoltásszerű intézkedésekre van szükség az oktatásban Mint írják, vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést, emellett a pedagógusoknak 45%-os azonnali béremelést kell adni.

Emellett azt hangsúlyozzák, hogy törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését, a jelenlegi pedagógusi túlóra ugyanis havonta 4 milliárd 144 millió, évente 50 milliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett, "láthatatlan" munkát jelent. 

Szerintük az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik, és vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak. "A sztrájk semmilyen veszélyhelyzetre hivatkozva sem betiltható, a tanároknak is joguk van kiállni magukért és a diákjaikért" - emelik ki.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató