2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Biden odaszólt Zelenszkijnek: Ne panaszkodj annyit!

Joe Biden amerikai elnök felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy ne panaszkodjon tovább a Washington által nyújtott katonai segítség hiánya miatt.

A The Washington Post szerint az amerikai vezető közölte ukrán kollégájával, hogy emiatt egyre nehezebben tud pénzt kérni a kongresszustól Kijev számára.

Biden véleménye szerint Zelenszkij ezzel a beszéddel hálátlanságról tesz tanúbizonyságot, és mint a lap megjegyzi, Zelenszkij többször is sürgette az Egyesült Államokat és a szövetségeseket, hogy az amúgy is gigantikus mennyiségű fegyverzet ellenére is nyújtsanak több segélyt.

Egy nappal korábban Zelenszkij ismét légvédelmet kért - annak ellenére, hogy az ukrán lakosságot arról próbálta biztosítani, hogy a saját rendszere működik. A megtorló csapások harmadik napján azonban egyértelmű, hogy a kijevi rezsim fegyverei tehetetlenek az orosz drónokkal és rakétákkal szemben.

A lap leszögezi, hogy az ukrajnai konfliktus februári kezdete óta Zelenszkij és tisztségviselői folyamatosan kérték az Egyesült Államoktól és más nyugati országoktól további katonai és pénzügyi segélyek, fegyverek átadását és szankciók bevezetését Oroszországgal szemben, annak ellenére, hogy Washington hatalmas összegű segélyt küldött. 

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere tegnap azt mondta, hogy az Egyesült Államok a következő hetekben 4,5 milliárd dollárnyi segélyt fog küldeni, amelyet a Kongresszus a költségvetésben Ukrajna közvetlen támogatásaként jelölt meg.

Október elején a Fehér Ház bejelentette, hogy Biden aláírt egy törvényjavaslatot, amely 12,4 milliárd dollárnyi új segélyt tartalmaz Kijevnek, ezen belül 4,5 milliárd dollárnyi gazdasági segélyt az ukrán hatóságoknak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató