2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszországban őrizetbe vették azokat a szabotőröket, akik megpróbálták felrobbantani a Török Áramlatot

Oroszország őrizetbe vette azokat a szabotőröket, akik megpróbálták felrobbantani a Török Áramlat gázvezetéket - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.



"Szabotőröket fogtak el, több embert letartóztattak - a mi területünkön, a szárazföldön akartak robbantani" - pontosított.

Hétfőn a Biztonsági Tanács tagjaival tartott operatív ülésen Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Kijev megpróbált robbantást végrehajtani a Török Áramlat gázszállító rendszer egyik szakaszán. Erről beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal folytatott mai találkozóján is.

Szeptember 22-én az FSZB (Oroszország nemzetbiztonsági – belbiztonsági és kémelhárítási – szolgálata ) arról számolt be, hogy megakadályozta az olaj- és gázipari létesítmény elleni terrortámadást. A rendfenntartók őrizetbe vettek egy 1978-as születésű férfit, akit az SBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) Ukrajnában toborzott. Két improvizált robbanószerkezetet foglaltak le nála. A gyanúsított kütyüje tartalmazta az ukrán összekötőjével folytatott levelezést, a bomba összeszerelésére vonatkozó utasításokat és a robbantás helyének koordinátáit.

"A Török Áramlat egy két vezetékből álló exportvezeték. Az egyik az Oroszországból a Fekete-tengeren keresztül Törökországba szállítana gázt, a másik pedig Dél- és Délkelet-Európát látná el gázzal. Tervezett kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter. A csővezeték üzemeltetése 2020 januárjában kezdődött.

(RIA Novosztyi)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató