2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orosz telefonbetyároknak bevallotta Kulabá Ukrajna felelősségét a krími és a belgorodi robbantások miatt

A félrevezetett külügyminiszter abban a hiszemben beszélt, hogy a volt moszkvai amerikai nagykövettel van dolga.

Elismerte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter két orosz telefonbetyárnak, hogy Ukrajna áll az oroszországi Belgorod megye és a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krímben elkövetett támadások mögött.

Az orosz médiában csütörtökön tették közzé az online beszélgetést, amelyet a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov készített az ukrán diplomácia vezetőjével.

A félrevezetett Kuleba abban a hiszemben beszélt, hogy Michael McFaul volt moszkvai amerikai nagykövettel van dolga.

„A Krím nem tartozik a legközelebbi operatív célpontok közé. De ha megkérdezi tőlem, hogy ki robbantgat a Krímben vagy Belgorodban, akkor négyszemközt azt mondom, hogy igen, mi vagyunk azok” – jelentette ki Kuleba a videofelvételen.

„A Washington és az EU által már Kijevnek ígért pénz csak az év végéig lesz elegendő Ukrajna számára”

Az orosz nyelvű, hosszas beszélgetés során az ukrán külügyminiszter azt is elismerte, hogy Kijev „a partnerekkel, elsősorban az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal szoros együttműködésben” készítette elő az ellentámadást a front déli szakaszán. Elmondta, hogy szerinte a Washington és az Európai Unió által már Kijevnek ígért pénz csak az év végéig lesz elegendő Ukrajna számára, amelynek havonta körülbelül 5 milliárd dollárra van szüksége.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Kuleba beismerésével kapcsolatban csütörtöki Telegram-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben a német médiának nyilatkozva arról próbálta meggyőzni az újságírókat, hogy Oroszország „maga robbantja fel az infrastruktúrát a saját területén”.

Az ukrán külügyminiszter „elszólásáról” készült felvételt alább tekinthetik meg:

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató