2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A török és az orosz elnök megegyezett a Törökországban létesítendő gázcsomópontról

Megegyezés született Ankara és Moszkva között az Északnyugat-Törökországban létesítendő gázcsomópont kialakításáról, írja az MTI.

Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin Asztanában, Kazahsztán fővárosában tárgyaltak, az egyeztetést követően Erdogan azt nyilatkozta: a munkákat – a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat szakértőivel közösen – azonnal megkezdik. Az érintett területen Törökország megerősíti a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy a csomópont védelmét garantálják.

Putyin vetette fel korábban, hogy a Fekete-tenger alatt futó gázvezetéken keresztül Oroszország több gázt exportálhatna Törökországba, miután leállították a Németországba a Balti-tengeren átmenő Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállításokat – írja az AP.

Az orosz elnök a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba szállítandó gázexport „legmegbízhatóbb útvonalának”.

„Nem lesz várakozás” – mondta Erdogan az orosz javaslattal kapcsolatban még csütörtökön. A pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az orosz és a török energiaügyi hatóságok együtt fognak dolgozni a gázelosztó központ legjobb helyének kijelölésén, és hozzátette, hogy a Görögországgal és Bulgáriával határos törökországi Trákia régió tűnik a legjobb helynek.

A törökországi gázvezetékről Orbán Viktor is beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, hogy Magyarországot jelenleg a török vezetéken keresztül látják el gázzal, és ha valaki megtámadja ezt a vezetéket, terrorista cselekménynek fogja nyilvánítani a magyar kormány, és aszerint is lép fel ellene.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató