2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szijjártó a szankciókról: Az európai gazdaság nem lábon, hanem tüdőn lőtte magát

„A józan észnek a nyomai is kezdenek kiveszni az európai politikai diskurzusból, és ezt nem jó megélni” – fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter volt a vendége az InfoRádió Aréna című műsorának. „A józan észnek a nyomai is kezdenek kiveszni az európai politikai diskurzusból, és ezt nem jó megélni” – mondta a tárcavezető a szankciós politikáról. A külügyér beszámolt moszkvai tárgyalásairól, a hazai energiaellátás biztosítása érdekében tett lépésekről, beszélt a paksi bővítés felgyorsításáról, a visegrádi négyek helyzetéről, illetve a munkácsi turulügyről is.

A miniszter kifejtette: szerdán és csütörtökön Moszkvában a feladat az volt, hogy a Gazprommal megkötött, halasztott fizetésről szóló megállapodás aláírására sor kerüljön. „Ezt el is végezte a Gazprom a maga részéről, ám meg kellett kezdeni a tárgyalásokat arról, hogy a hosszú távú szerződésünk keretében egy kisebb mennyiséget az oroszok Ausztrián keresztül szállítanak be Magyarországra. A hosszú távú szerződés keretében a nagy mennyiség délről, a Török Áramlat vezetéken keresztül érkezik, de egy kicsit Ausztrián keresztül szállítanak” – mondta Szijjártó.

A Török Áramlatról szólva úgy fogalmazott: 

Ez ma az egyetlen olyan földgázvezeték Európában, amely keletről nyugatra szállít földgázt,

százszázalékos kapacitáson tud működni és nem kellett szembenéznie semmilyen biztonsági fenyegetéssel”.

Paks

„Hogyne, több ilyen projekt is zajlik” – válaszolta Szijjártó arra a kérdésre, hogy dolgoznak-e más forrásokból történő energiahordozó-beszerzésen. „A Paksi Atomerőmű építése talán soha nem volt annyira fontos, mint most” – tette hozzá. 

„Továbbra is tartom magamat ahhoz, hogy jövő év őszére az első betonnak le kell kerülnie a földbe, és

2030-ra kell hogy legyen két új működő atomerőművi blokkunk, mert ami a mienk, abban nem kell másra támaszkodni, az adja a legnagyobb biztonságot

– mondta Szijjártó.

Háború, szankciók, unió

Szijjártó Péter szerint az uniós tagországok jelentős része alapvetően a háborúról beszél, háborús retorikát alkalmaz. „Békéről mi beszélünk az uniós tagországok közül alapvetően egyedül, legalábbis ennyire elkötelezetten és ennyire hangosan” – tette hozzá.

„A szankciók nyomán a háború nemhogy a vége felé közelít, hanem egyre brutálisabb és egyre jobban eszkalálódik, és

az európai gazdaság pedig nem lábon, hanem tüdőn lőtte magát

– hangoztatta a miniszter.

A tűzszünetről, valamint az Európai Unió békekötésben betöltött szerepéről Szijjártó azt mondta: „szerintem az Európai Unió ebben a tekintetben leírta magát”. Hozzátte: „Reménykedem abban, hogy a G20-as csúcstalálkozót az amerikai és az orosz elnök kihasználja arra, ha már egyszer egy helyen vannak, akkor legalább beszéljenek is egymással erről a helyzetről”.

A miniszter szerint egy amerikai–orosz megállapodásra van szükség ahhoz, hogy ezt a háborút le lehessen zárni.

Kárpátaljáról

A tárcavezető úgy véli, nem is kérdés, hogy a háborút megelőzően Ukrajnában nagyon inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, de ezt a kérdést a háború kitörése óta zárójelbe tették. „Ennek a megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában” – tette hozzá. 

„Hallhattuk, hogy

Munkácson a turulszobrot eltávolították, ez nyilvánvalóan egy teljesen felesleges provokáció a magyarokkal szemben

– fogalmazott Szijjártó.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató