2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A NATO hétfőn megkezdi a B-52-es bombázók nukleáris gyakorlatát

Az eseményen az Európában állomásozó amerikai atombombák használatát gyakorolják.

A NATO pénteken közölte, hogy hétfőn megkezdi a Steadfast Noon elnevezésű éves nukleáris gyakorlatát, amelynek keretében akár 60 repülőgép is részt vesz a Belgium, az Északi-tenger és Nagy-Britannia feletti gyakorlórepüléseken, hogy az Európában állomásozó amerikai atombombák használatát gyakorolják – olvasható a Reuters cikkében. A portálon azt írják: a nukleáris gyakorlatokra – amelyeken nem használnak éles bombákat – a fokozott feszültségek közepette kerül sor, miután

Oroszország többször is nukleáris csapásokkal fenyegetőzött Ukrajnában, azt követően, hogy az ottani harctéren jelentős katonai kudarcokat szenvedett.

Éles fegyvereket nem fognak használni

A Steadfast Noon valószínűleg egybeesik Moszkva saját éves nukleáris gyakorlatával, amelyet általában október végén tartanak, és amelynek során Oroszország teszteli nukleáris képességű bombázóit, tengeralattjáróit és rakétáit. A NATO szerint a nyugati hadgyakorlatokat azonban nem az Oroszországgal fennálló legutóbbi feszültségek váltották ki.

„Az október 30-ig tartó gyakorlat rutinszerű, ismétlődő kiképzési tevékenység, és nem kapcsolódik semmilyen aktuális világeseményhez” – jelentette ki honlapján a szövetség, hozzátéve, hogy éles fegyvereket nem fognak használni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató