2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Gazprom vezér figyelmeztette Európát

Az európai vevők számára az orosz gázárakra vonatkozó "plafon" megállapítása sérti a szerződési feltételeket, és a szállítások leállásához vezetne - mondta Alekszej Miller, a Gazprom vezetője.

"Az általunk aláírt szerződések vezérelnek bennünket. Az ilyen egyoldalú döntés természetesen a szerződés lényeges feltételeinek megsértését jelenti, ami a szállítások megszüntetését vonja maga után" - mondta az állami vállalat vezetője, amikor a Gazpromnak az ilyen korlátozások bevezetésekor tanúsított magatartásáról kérdezték.

Az Európai Unió október 7-én vezette be az Oroszország elleni nyolcadik szankciócsomagot, amely tartalmazza a harmadik országokba irányuló orosz olajszállításokra vonatkozó árplafon meghatározásának jogalapját. A korlátozást a tervek szerint december 5-től vezetik be az olajra és 2023. február 5-től az olajtermékekre. A gázárplafon bevezetéséről jelenleg is folynak a tárgyalások.

Miller a héten már nyilatkozott a szénhidrogénexportra vonatkozó esetleges szigorúbb szankciókról. Eduard Khil híres "Tél" című dalának szavaival írta le: "jeges a mennyezet, nyikorog az ajtó". Azt is elmondta, hogy Európa nem fogja túlélni a telet az oprosz gáz nélkül. A Gazprom vezetője szerint az orosz kultúrát tanulmányozni kell, nem pedig elfelejteni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató