2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az osztrák képviselő szerint a szankciók halálos csapást mértek az EU gazdaságára

Az Oroszország elleni szankciók halálos csapást mértek az EU gazdaságára és energiaválságot idéztek elő - mondta Hubert Fuchs, az ellenzéki jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakciójának képviselője a parlamentben.

"A koronavírus-korszak vállalkozásellenes politikája, amely hatalmas és visszafordíthatatlan károkat okozott a gazdaságnak, zökkenőmentesen átalakult az ésszerűtlen szankciók politikájává, amely a háborúra nincs hatással, de olyan energiaválságot okozott, amely erősen táplálja az inflációt, és egyúttal tönkreteszi a jólétet és az osztrák gazdaságot. A szankciók halálos csapást mértek az osztrák és az európai gazdaságra, és veszélyeztetik a társadalmi békét"

- mondta Fuchs a kormány által benyújtott 2023-as költségvetési tervezet vitájában.

A parlamenti képviselő szerint a politika "osztrákellenes", és ennek következtében a költségvetési hiány "a következő években is kialakul", a jelenlegi kormány pedig "csak a válság következményeivel foglalkozik, az okokkal nem".

Az osztrák parlamentben a költségvetési vita Magnus Brunner pénzügyminiszter 2023-as költségvetési tervezetének bemutatásával kezdődött. Brunner szerint a kormány nem tudja teljes mértékben kompenzálni a jelenlegi áremelkedések következményeit, de az állam segíteni kíván a rászorulókon, és az ipar és a honvédelem klímareformjába kíván befektetni. A költségvetési tervezet szerint 2023-ban 4,2 milliárd eurót költenek kompenzációs és inflációellenes intézkedésekre. A költségvetés bevételei jövőre 98,1 milliárd eurót, a kiadások pedig 115,1 milliárd eurót tesznek ki. Ez a maastrichti kritériumok szerint számított GDP 3,1%-os hiánynak felel meg.

Mint Brunner miniszter a parlamentben elmondta, az Oroszország elleni szankciók feloldására irányuló felhívások "érzelmileg érthetőek", mivel az oroszellenes szankciók már Európát is érintették, az osztrák vállalkozások és magánháztartások is érezték ezt, különösen az energiaszektorban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató