2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hszi Csin-ping: Kína békés újraegyesítést akar Tajvannal, de hajlandó erőszakot is alkalmazni

Peking békés újraegyesítést akar Tajvannal, de nem ígéri, hogy lemond az erő alkalmazásáról - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök és a Kínai Kommunista Párt főtitkára a 20. KPK-kongresszuson tartott beszédében.

"Őszintén és minden erőnkkel ragaszkodunk a békés újraegyesítés kilátásához, de soha nem ígérjük, hogy lemondunk az erő alkalmazásáról, és fenntartjuk annak lehetőségét, hogy minden szükséges intézkedést megtegyünk a külső erők és a Tajvan függetlenségét szorgalmazó, rendkívül kis számú szeparatisták beavatkozása és megosztó tevékenysége ellen" - mondta.

A politikus szerint ezek az intézkedések "semmiképpen sem irányulnak Tajvan lakóinak többsége ellen".

A kínai vezető azt is elmondta, hogy folytatni kívánja a hadsereg reformját annak érdekében, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 2027-ben esedékes századik évfordulójára világszínvonalú hadsereggel rendelkezzen.

Kína soha nem fog hegemóniára törekedni, vagy terjeszkedni – mondta Hszi, megjegyezve, hogy Kína határozottan kiáll a hegemónizmus és a hatalompolitika minden formája, a hidegháborús mentalitás, a más országok belügyeibe való beavatkozás és a kettős mérce ellen.

Elmondta a kínai vezető, hogy

A nemzetbiztonság a nemzeti megfiatalodás alapköve, a társadalmi stabilitás pedig az erős és virágzó Kína felépítésének előfeltétele

"Határozottan a nemzetbiztonság holisztikus megközelítésére kell törekednünk, és elő kell mozdítanunk a nemzetbiztonságot a párt és az ország munkájának minden területén és szakaszában a nemzetbiztonság és a társadalmi stabilitás biztosítása érdekében." - tette hozzá.

Kína aktívan és körültekintően fog dolgozni a szén-dioxid-kibocsátás csúcsértékének elérése és a szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében. Kína aktívan részt fog venni a globális kormányzásban az éghajlatváltozásra válaszul - közölte.

Képek a kongresszusról:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató