2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kusturica: Hogyan ünnepelhetik Cannes-ban Zelenszkijt, ezt a rossz színészt?

Emir Kusturica a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon, a rendező mégsem tudta elkerülni, hogy kifejtse véleményét a jelenlegi háborúról. Bár konkrétan az orosz invázióról valójában nem nagyon beszélt, sokkal inkább arról, hogy

szerinte a nyugat a vesztébe rohan, amikor szembemegy Oroszországgal.

 A Cigányok ideje és a Macska-jaj világhírű rendezője márciusban is kiállt az orosz fél mellett, az Ukrajnában zajló háborúért az Egyesült Államokat hibáztatva. Szerinte a Pentagon régóta készítette ezt elő, a harc pedig az ortodoxia ellen zajlik, illetve egy olyan autentikus kultúra ellen, mely akadályt jelentene a transzhumanizmus számára. Kusturica egyben kijelentette, a nyugati vezetők szerinte jól tennék, ha csatlakoznának a moszkvai győzelmi felvonuláshoz.

Kusturica szerint Európa lényegében az Egyesült Államok gyarmata, ezt viszont sokan nem veszik észre. Talán ez az ország még igen, és nem hagyja, hogy Európával együtt elsüllyedjen - említette Magyarországot a rendező.

Ha az Egyesült Államok harcolni akar Oroszországgal, miért nem Alaszka felől támad? - érdeklődött Kusturica. Úgy látja, az Egyesült Államok ma Európa pusztulására tör. Azt sem érti,

Cannes-ban „miként ünnepelhetik Volodimir Zelenszkijt, ezt a rossz színészt?”,

aki szerinte csak a szakadék felé sodor mindenkit.

A rendező úgy látja, sokan egyre jobban eszkalálnák a konfliktust, amit ő végzetesnek tart.

Kusturica egy másik, cannes-i díjakra vonatkozó kérdésre is azt válaszolta, hogy újabb elismerést már nem fog kapni a fesztiválon, szerinte a politikai álláspontja miatt. Egyébként is úgy látja, hogy Cannes gyengül, szerinte egyre kevésbé a film megünneplésének a helyszíne. Reméli, hogy a hagyomány végül győzedelmeskedni fog, de úgy látja, mindent felülír a propaganda és az olyan elvárások, hogy a történetekben legyen egy fekete, illetve mindenféle egyéb csoportból egy-egy képviselő. Szerinte sokkal jobb helyzetben vannak, akik az Európai Unión kívül élnek. Állítása szerint ezzel nem az EU ellen kíván beszélni, de úgy látja, itt még csak nem is reflektálnak rá, milyen keretek közé szorítják az embert. Ebből a szempontból szerinte még az irániak is jobb helyzetben vannak, mert reagálnak a rezsimre, amiben élnek, ahogy annak idején a kommunizmus ellen is küzdöttek sokan. Ehhez képest ma sokan az Eurimages-tól kapnak pénzt, és elmondják, amit ők akarnak hallani, és lassacskán visszatérünk a kommunizmushoz – fogalmazott a rendező. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató