2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Liz Truss "napjai meg vannak számlálva"

Miután sikertelenül próbálta megszilárdítani pozícióját a pénzügyminisztérium vezetőjének kirúgásával, Liz Truss brit miniszterelnök "napokon vagy heteken belül" elmozdulhat posztjáról - jelentette a The Independent című napilap több brit tory képviselő álláspontjára hivatkozva.



Mint a lap megjegyzi, nem kizárt, hogy már a jövő héten vezető konzervatívok egy csoportja felkeresi a miniszterelnököt, és közli vele, hogy elveszíti a törvényhozók támogatását, így "vége a játéknak".

Egy meg nem nevezett képviselő szerint Truss leváltását a konzervatívok már "elkerülhetetlennek" tartják. "Mindenki arról beszél a folyosókon és a WhatsApp-csoportokban, hogy ez milyen szörnyű. Két kérdést tesznek fel: hogyan lehet eltávolítani őt, és mennyi ideje van még, napok vagy hetek?" - mondta egy másik képviselő a lapnak.

Egy másik konzervatív szóvivő annak a véleményének adott hangot, hogy Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter kirúgása Truss "utolsó kétségbeesett intézkedése" volt, amely azonban semmiképpen sem fogja helyreállítani a pozícióját.

"A napjai meg vannak számlálva"

- tette hozzá a képviselő, megjegyezve, hogy a miniszterelnök "béna kacsa" lett, és tárgyalások folynak arról, hogyan lehetne őt október 31-e előtt eltávolítani hivatalából.

Az alig másfél hónapja miniszterelnöki tisztségét átvevő Truss vezette brit kormányt a gazdasági tartalékterv miatt bírálatok egész sora érte, és attól tart, hogy a kormány a terv végrehajtása érdekében növelni fogja az államadósságot. A tervet Kwarteng terjesztette be a parlamentbe, és hatalmas adócsökkentéseket irányzott elő. A bejelentést követően az ötéves brit államkötvények hozama 2008 óta a legmagasabb szintre, 4,6%-ra emelkedett, ami azt jelenti, hogy csökkent az adósságpapírok iránti kereslet. Ennek következtében a font árfolyama meredeken esett, és a kereskedés során minden idők legalacsonyabb szintjére, 1,054 dollárra esett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató