2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Brüsszelben is több ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a dráguló megélhetés miatt

Több ezer tüntető vesz részt az "igazságosság napja" tüntetésen Brüsszelben.

Az "Igazságosság napja" elnevezésű felvonulás szervezői szerint a tüntetés a szólásszabadságért és a fennálló politikai rend ellen szól. A néhány ezer tüntető közül sokan külföldről érkeztek. A brüsszeli északi pályaudvarról induló és a város Laken negyedében lévő Atomiumnál végződő tüntetésen transzparensek és jelszavak széles skáláját lehetett látni.

Nem ez az első alkalom, hogy többek között a koronavírus-politika, a klímavédelmi intézkedések, a politikai berendezkedés és a "mainstream média hazugságai" ellen tiltakoznak.

A vasárnapi "Igazság napja" elnevezésű tüntetés több szervezet összefogásának eredménye. A szervezők szerint a tiltakozás célja, hogy "csapatként változtassuk meg a társadalmat".

A menetben a flamand oroszlános zászlók és a belga trikoloros zászlók mellett több más ország zászlaja is látható volt. Ezek között vannak fordított holland zászlók is, amelyek a hollandiai gazdatüntetés jelképei.



Jeroen Reygaert, a VRT News munkatársa arról számol be, hogy a felvonuláson orosz zászlók és a szélsőjobboldali jelképek is láthatóak. "A tüntetőkben egy dolog közös: mindannyian úgy gondolják, hogy a politikusok és a média nem hallgatja meg a véleményüket".

A felvonuláson transzparenseken a legkülönbözőbb nézeteket fejezik ki. Ezek között szerepelnek az ukrajnai háború elleni, a magas infláció és a politikai korrupció elleni, valamint a szólásszabadság melletti jelszavak.

A tüntetés békésen kezdődött, bár petárdákat és füstbombákat rendszeresen dobáltak a tüntetők.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató