2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Eldőlt: nem kapnak EU-s pénzt a lengyelek

Az Európai Bizottság minden Lengyelországnak járó forrást visszatart, amíg Varsó nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes feltételt – mondta hétfőn Brüsszelben Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője a Rzeczpospolita című lapnak.



Ez azt jelenti, hogy Lengyelország nemcsak a helyreállítási alapból, de a kohéziós alapból sem jut pénzhez egyelőre. A 35,4 milliárdos helyreállítási alaphoz eddig Magyarországhoz hasonlóan úgynevezett "jogállamisági kifogások" miatt nem juthatott hozzá, elsősorban a lengyel bírósági rendszer átalakítása miatt. Júniusban azonban megkapták a zöld lámpát, csakhogy ez egyelőre nem jelenti azt, hogy hozzá is férnek a pénzekhez.

A mostani bejelentés szerint pedig nemcsak a helyreállítási alaphoz nem férhetnek hozzá a lengyelek, hanem az ennél jóval nagyobb 76,5 milliárd forintos kohéziós (felzárkóztatási) alapot is befagyasztják a feltételek teljesüléséig.

A kormányzó PiS szerint Brüsszel valójában politikai okokból tartja vissza a Lengyelországnak járó támogatásokat, Jarosław Kaczyński pártelnök emiatt kilátásba helyezte, hogy Lengyelország bepereli a Bizottságot az Európai Bíróságon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató