2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Elszabadult a pokol egy amerikai iskolában az LMBTQ-mesekönyvek miatt

Dearborn, egy város az Egyesült Államokban, Michigan államban, Wayne megyében. Detroit külvárosa. Észak-Amerika egyik legnagyobb arab és muszlim közössége Dearbornban található, a város lakosságának 46,3%-a. Ez az arab közösség túlnyomórészt libanoni és iraki származású. A városban található Észak-Amerika legnagyobb mecsete, az Amerika Iszlám Központja, valamint az Arab Amerikai Nemzeti Múzeum.Az American Community Survey szerint a 2011 és 2015 közötti időszakban az 5 év feletti lakosság 52,84%-a beszél otthonában angolul, 40,35%-a arabul , 1,61%-a spanyolul, 0,66%-a olaszul és 4,54%-a más nyelven.

Több száz tüntető töltötte meg az egyik este a michigani iskolatanács ülését, és dühös kiáltásokkal keltek ki magukból a szülők egy LMBTQ-könyv miatt, amelyek szerintük túlságosan szexuálizáltak a gyerekek számára.

Még az erős rendőri jelenlét sem tudta megakadályozni, hogy a Dearborn Public Schools ülése káoszba fulladjon, mivel a tüntetők elfoglalták az épületet. A feldühödött tüntetők figyelmen kívül hagyták a rendőrök kérését, hogy ne zavarják a tanácstagokat.

"Szavazzátok le őket!" - skandálta többször is a tömeg a zajos ülés alatt az igazgatási központban, ahol a testület nyilvános üléseket tart. A terem zsúfolásig megtelt. Többen táblákat tartottak a magasba, amelyeken angol és arab nyelvű, homoszexuális-ellenes retorika volt olvasható, vallási utalásokkal azt állítva, hogy az LMBTQ-oktatási anyagoknak és könyveknek nem szabadna elérhetőnek lenniük a Dearborn Public Schoolsban, Michigan harmadik legnagyobb iskolai körzetében.

A hétfői ülés nagyjából egy órán keresztül nagyjából nyugodt volt, de aztán elszabadult a pokol, amikor egyesek felháborodtak a tanács tagjain, akik a nyilvános hozzászólók időkorlátozásáról, valamint az udvariasság és a tisztelet szükségességéről beszéltek. Egy alkalommal az egyik felszólaló azt mondta, hogy Dearborn tűzoltósága úgy ítélte meg, hogy nem biztonságos a folytatás, ami még jobban feldühítette a tömeg egy részét. Mike Hachem, az egyik tiltakozó és mások is megkérdőjelezték, hogy miért csak közvetlenül a nyilvános hozzászólás megkezdése előtt állapították meg ezt a tényt.

A testület elnöke, Roxanne McDonald megpróbálta fenntartani a békét, mondván, nem akarja, hogy az emberek "alaptalan és rágalmazó megjegyzéseket tegyenek".

"Legyünk mindannyian civilizáltak és tisztelettudóak" - mondta.

A rendőrök többször felszólították a kiabálókat és a közbeszólókat, hogy maradjanak csendben. De erőfeszítéseik kudarcot vallottak, mivel a tömeg dühe egyre nőtt. A frusztrációt részben az okozta, hogy a testület először más, nem a könyvekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott, amelyeket a legtöbben megvitatni akartak. Az sem tetszett nekik, hogy egyesek szerint lekezelően viselkedtek velük és az aggodalmaikkal szemben.

Mivel a tömeg kiabálni kezdett, és ellenállt a távozásra való felszólításnak, a tanács tagjai úgy döntöttek, hogy befejezik az ülést, és távoztak, kivonulva a teremből. Nem volt világos, hogy az ülést ideiglenesen felfüggesztették-e vagy véget ért, ami tovább növelte a káoszt.

"Hagyd abba a gyerekeink agymosását”

– olvasható egy nő tábláján. „Hagyjátok abba a tanulók kondicionálását,

ti szexuálisan perverz állatok vagytok”

– olvasható egy másik plakáton, amelyet Wadeea Yassir, egy dearborni lakos tartott fel, aki több száz ember között volt a szeptember 25-i, többnyire muzulmán gyűlésen. Egy fejkendőt viselő nő feltartott egy posztert, amelyen piros X volt a Pride-zászló fölött, amelyen ez állt: „Tartsd magadnak torz elméd”. Néhányan melegellenes rágalmakat szórtak az egyik transznemű ellentüntetőre.

"Üzenetet küldünk az oktatási tanácsnak" - jelentette ki Hassan Aoun, az egyik tüntető. "Mi, az emberek ... hoztunk titeket ebbe a helyzetbe. Mi ültettünk téged a székbe. Mi választottunk meg titeket."

A muszlim vezetők és közösségi aktivisták hetek óta sürgetik az embereket, hogy vegyenek részt az ülésen, hogy kifejezzék ellenállásukat bizonyos könyvekkel és oktatási anyagokkal szemben. Michigan egyik legjelentősebb hitszónoka, Hassan Al-Qazwini imám a Dearborn Heights-i Iszlám Intézetből (Islamic Institute of America) pénteki prédikációjában arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt a tiltakozáson.

Egyébként a legutóbbi tüntetéseken olyan tüntetők vettek részt, akik látszólag többnyire muszlimok voltak, de az egyik fő szervező, Stephanie Butler keresztény, és mindkét rendezvényen megjelent.

Butler asszony a tüntetésen elmondott beszédében a kereszténység és az iszlám szent könyveire hivatkozott, és azt állította, hogy az iskolák „rányomják ezt a "pornót" a gyerekeinkre.

"Ezek az emberek szexualizálni akarják a gyermekeinket"

- állította. „Nem kaphatunk Bibliát. Nem kaphatunk Koránt. De kaphatunk szemetet.”

A tömeg gyakran tapsolt, amikor Butler beszélt, és ujjongott neki, amikor megtámadta az állami iskolákat az oktatási anyagok miatt, és "Elég volt" kiáltások követték a beszédét.

– Isten vigyáz ránk – mondta Butler. „Isten azért van, hogy megvédjen minket. Most már elmondhatom, hogy tele van a szívem szeretettel, amikor látom, hogy a közösség összefog a gyermekeink védelmében.”

A tüntetés után néhány michigani konzervatív a muszlimok és a keresztények együttműködésének példájaként értékelte az eseményt. A Michigani Republikánus Párt társelnöke, Meshawn Maddock a Dearborn-gyűlésről tett közzé képeket egy tweetben, amely így szól: „A demokratáknak NAGY problémájuk van. Több mint 800 muszlim és keresztény szülő tiltakozott gyermekeik szexualizálása ellen a Dearborn Public Schoolsban!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató