2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Németországban kórházak zárhatnak be az energiaválság miatt

És ezt Karl Lauterbach egészségügyi miniszter is tudja.

Németországban számos kórház csődbe juthat az emelkedő energiaárak és az infláció miatt, hacsak a szövetségi kormány nem nyújt valamilyen segítséget – mondta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter vasárnap.

Ha nem reagálunk gyorsan és valóban drasztikusan, akkor bezárásokra kerül sor.”

– mondta Lauterbach az ARD televíziónak, hozzátéve, hogy „a kórházak a következő hónapokban nagyon drasztikus likviditási problémával fognak szembesülni”.

A Német Kórházszövetség a múlt héten arra panaszkodott, hogy a finanszírozási hiány 2022-ben és 2023-ban mintegy 15 milliárd euróra tehető, de Lauterbach félresöpörte ezt a becslést, mondván, hogy senki sem tudja megjósolni, mennyire lesz drága jövőre az áram.

A szövetség szerint azonban a többlet energiaköltségek ennek az összegnek csak mintegy harmadát teszik ki, míg a fennmaradó rész a nem finanszírozott anyagköltség-növekedés, amely a szárnyaló inflációnak tudható be.

Az egészségügyi vezető kedden találkozik Christian Lindner pénzügyminiszterrel, hogy megvitassa a kormány által nyújtható lehetséges támogatási formákat, de egyelőre kizárta, hogy egy speciális szövetségi alapot hozzanak létre az egészségügyi intézmények fenntartására.

„A kórházak nagyon különleges helyzetben vannak, de nem hozhatunk létre külön-külön alapokat minden egyes szférára.” – mondta.

(888.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató