2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A horvát elnök nem fogja jóváhagyni, hogy ukrán katonákat képezzenek ki Horvátországban

„A horvát hadsereg főparancsnokaként nem fogom jóváhagyni, hogy ukrán katonákat képezzenek ki Horvátországban” – jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök kedden Zágrábban. Az államfő kijelentésével arra reagált, hogy az Európai Unió katonai kiképzőmissziót hozott létre Ukrajna további támogatása és az ukrán fegyveres erők képességének javítása céljából, a misszió pedig az uniós tagállamok területén fog működni.



„Nem támogatom az ötletet, mert nem akarom, hogy Horvátország a kelleténél jobban belekeveredjen ebbe a háborúba. Korrektek vagyunk, szolidárisak és ennyi. Ennél tovább nem” – fejtette ki Milanovic. Majd azt is hozzátette, hogy nincs beleszólása abba, hogy Zágráb milyen eszközöket adományoz Ukrajnának, ezt a horvát kormány határozza meg. Ezeknek az eszközöknek az átadását is csak abban az esetben támogatja az államfő, ha cserében pótolják ezeket.

„Horvátország védelme áll az első helyen, utána sokáig semmi, majd a NATO és a többiek következnek”

– tette hozzá Milanovic.

A kiképzőmisszióról tegnap döntöttek az unió külügyi tanácsán Luxemburgban. A missziót Magyarország egyedüliként a konstruktív tartózkodás lehetőségével élve nem szavazta meg. Az ülés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook bejegyzésben fejtette ki azt, hogy Magyarország nem vesz részt a kiképzésben, nem küld kiképzőket és a misszió működési költségeihez sem fog hozzájárulni. 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató