2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerint az ukrán fegyveres erők tagjai orosz hadifoglyokat kínoztak meg

Az UNHRC bejelentette az ukrán fegyveres erők orosz hadifoglyok elleni bűncselekményeit - írja a RIA Novosztyi.

Ukrán katonák legalább két háborús bűntettet követtek el azzal, hogy 2022 márciusában orosz hadifoglyokat lőttek le és kínoztak meg Harkiv és Kijev térségében - állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Ukrajnával foglalkozó vizsgálóbizottsága kedden közzétett jelentésében.

"A bizottság két olyan esetet is dokumentált, amikor az ukrán fegyveres erők lelőtték, megsebesítették és megkínozták az orosz fegyveres erők fogságba esett katonáit, ami háborús bűncselekménynek minősül. Elfogásuk után ezek a katonák hadifogoly státuszt kaptak, és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban védelemben részesültek" - áll a dokumentumban.

A bizottság leszögezi, hogy az első esetben, a Harkivi területen található Malij Rogánban, 2022. március 24. és 26. között az ukrán katonák szándékosan, közvetlen közelről lábon lőttek három elfogott orosz fegyveres katonát, egyiküket pedig kihallgatás közben a puska csövével megverték.

Portálunk akkor beszámolt az esetről. Ebben a cikkben látható a videó.

"A második esetben a kijevi régióbeli Dmitrovka közelében 2022. március 29-én egy katona... Ukrán katona háromszor lőtt közelről, és megsebesítette az orosz fegyveres erők egy már sebesült tagját. A videón a közelben más, mozdulatlan orosz fegyveres erők katonái is láthatók, köztük egy olyan, akinek a keze hátrakötve van, és nyilvánvaló fejsérülése van, ami arra utal, hogy valószínűleg kivégezték" - tette hozzá a jelentés.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató