2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Tombolnak az antifák Párizsban: fosztogatnak és a rendőrökkel csaptak össze (Videók)

Sztrájk nap Franciaországban. Több városban is tüntetnek a francia emberek.

Vasárnap is rengetegen felvonultak. Hatalmas tüntetés volt Macron ellen, a megugró energiaárak és az emelkedő megélhetési költségek miatt:

Mint ismert, a rendőrség erőszakosan lépett fel a tüntetőkkel szemben.

Ma pedig országos sztrájkba kezdtek a francia szakszervezetek, melyek az évtizedes rekordokat döntő infláció miatt akarnak jelentős béremeléseket elérni. A sztrájkban alapvetően a közszolgáltatások dolgozói, azaz iskolai alkalmazottak és tömegközlekedésben dolgozók vesznek most részt, csatlakozva a hetek óta tiltakozó olajipari munkásokhoz, akik az ország benzinkútjain okoztak komoly fennakadásokat.

A sztrájkok egy különösen feszült belpolitikai időszakban zajlanak, hiszen a kormányfő, Elisabeth Borne vasárnap jelentette be, hogy a kormány a parlamentet megkerülve tervezi elfogadtatni a 2023-as költségvetést.

Az infláció és az áremelkedések miatt országszerte tüntetéseket szerveztek. Vasárnap is zajlottak már tüntetések, többek között a baloldali Jean-Luc Melenchon vezetésével.

Mai felvételek:

A fővárosi demonstráción a kormányellenes csoportosulás, a "sárgamellényesek" álltak a menet élén. Ezenkívül a Boulevard Raspail-en, Párizs déli részén összetűzések történtek néhány tüntető és a rendőrség között.

A főváros utcáin megjelentek az antifák:

Néhány tüntető fosztogatni kezdett:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató