2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az olasz képviselőház új elnöke szerint a szankciók bumeránggá változhatnak

Az Oroszországgal szembeni szankciók bumeránggá változhatnak Európa számára Lorenzo Fontana, a jobboldali Liga politikusa, az olasz parlament alsóházának új elnöke szerint, aki a RAI1 köztelevízióban nyilatkozott kedd este.

Lorenzo Fontana emlékeztetett, hogy az ukrajnai háború kirobbanását követően ő is hasznos eszköznek nevezte az Európa által alkalmazott szankciókat, “ha azokkal fegyverek nélkül lehet harcolni”. Vigyázni kell azonban, mivel az Oroszországgal szembeni szankciók “bumeránggá változhatnak, és mi kerülhetünk súlyos nehézségbe” – jelentette ki. Kiemelte a gabonaellátás akadozását, és hangsúlyozta, hogy az súlyos élelmiszerválsághoz vezethet, valamint migrációs hullámhoz Afrika és a Közel-Kelet irányából Európába.

Ez lehet a fegyver, amit Putyin Európa legyőzésére használ fel
– fogalmazott az olasz politikus.

Úgy vélte, nem kizárt, hogy a szankciók hatására az európaiak “adják fel előbb, mivel az orosz néphez képest mi kevésbé vagyunk edzettek a nehézségek elviselésében”. Az alsóház élére pénteken megválasztott Lorenzo Fontana a közmédia Porta a Porta című politikai-közéleti műsorában beszélt. A késő este műsorra tűzött adást a sajtó az előzetes rögzítés közben láthatta.

Korábban Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke a kormányalakításról nyilatkozva újságíróknak elmondta, hogy továbbra is kapcsolatban áll az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal, aki nemrég a születésnapján is felköszöntötte Berlusconit. Oroszország római nagykövetsége diplomáciai forrásai szerint a két politikus közötti személyes kapcsolatról van szó. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta közleményben hangoztatta, hogy Lorenzo Fontana és Silvio Berlusconi kijelentései bizonyítják, hogy az alakulóban levő jobbközép kormány kapcsolata Oroszországgal “kétszínű” lesz.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató