2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Balázs: A kormány az országgal szembeni terrortámadásnak tekinti, ha valaki megtámadja a Török Áramlatot

A politikai igazgató szerint kiemelten kell kezelni háborús helyzet közepette a kritikus infrastruktúrák védelmét.

Interjút adott az Indexnek Orbán Balázs miniszterelnöki politikai tanácsadó.

Orbán Balázst többek között a térségi gazdasági együttműködésekről is beszélt. „A Kárpát-medence önálló gazdasági egységet képez, ez a természeti adottság pedig együttműködésre késztet minket. Ezt már korábbi gondolkodók is kiemelték, tehát

a feladat nem olyan bonyolult, egyszerűen követni kell a régiek iránymutatását”

– fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója a a Mathias Corvinus Collegium (MCC) K8 – gazdasági pezsgés a Kárpát-medencében című keddi konferenciáján. Orbán, – aki egyben az MCC kuratóriumának elnöke is – arra is kitért, hogy miközben a nyitóbeszédére készült, a szakirodalomban azt találta, hogy a Harvard Egyetem kutatása szerint a Kárpát-medence és a skandináv országok adottságai között sok a hasonlóság.

Nemzetstratégiai cél, hogy térségi együttműködések jöjjenek létre

Orbán Balázs ezután hozzátette: „hiába állnak rendelkezésre a források, azokat termőre is kell fordítani. (...) Nemzetstratégiai cél, hogy a térségben gazdasági együttműködések jöjjenek létre. Az MCC is törekszik a Kárpát-medencei lábának megerősítésére” – tette hozzá.

„Egy olyan korszak küszöbén állunk, ahol az erőteljes gazdasági növekedés a tudásra, az innovációra, az új megoldásokra épül”

 – hangsúlyozta a kuratórium elnöke a portálnak.

„Kiemelten kell kezelni a kritikus infrastruktúrák védelmét”

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint napjaink globális kihívásai, különösen az orosz–ukrán háború közepette „kiemelten kell kezelni a kritikus infrastruktúrák védelmét”, amihez szerinte nemzetközi együttműködésre van szükség. Ezt támasztják alá az Északi Áramlatot ért támadások is, amelyek rávilágítottak arra, hogy elengedhetetlen a vezetékek védelmének biztosítása. Ha a Török Áramlattal történik valami, az az egész régiós gazdaságot tönkreteheti. Ahogy azt korábban a miniszterelnök is kiemelte rádióinterjújában, Orbán Balázs is hangsúlyozta:

„a kormány az országgal szembeni terrortámadásnak tekinti, ha valaki megtámadja a Török Áramlatot”.

A politikai igazgató kitért arra is, hogy a kelet–nyugati irányú kereskedelmi szállítási útvonalak jelenleg „befagytak”, és az észak–déli irányokra terelődnek majd át, amiben fontos szerep hárulhat a Belgrád–Budapest vasútvonalra – hívta fel a figyelmet.

Hatalmi vákuum alakult ki Merkel távozása után

A portál kérdésére, hogy Orbán Viktor miről egyeztetett Angela Merkellel a múlt heti németországi találkozójukon, a politikai igazgató úgy felelt, hogy „nosztalgiáztak”.

„Elég sokat dolgoztak közösen, és Orbán Viktor volt az, aki korábban hosszú éveken keresztül, a nyilvánosság előtt bevallottan megpróbálta Merkelt rábeszélni, hogy ne vonuljon vissza. Nem feltétlenül azért, mert mindenben egyetértettek volna, hanem mert

nyilvánvaló volt, hogy a német kancellár távozása esetén hatalmi vákuum fog kialakulni.

Sajnos ez be is következett” – mondta el az Indexnek Orbán Balázs.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató