2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Dobrev bejelentése: Készen állunk átvenni a kormányzást, egyeztettem 25 országgal

A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szerint már külföldről is egyértelmű, hogy Magyarország bajban van, és ezt Orbán Viktor, illetve az elmúlt tizenkét év politikája okozta.

Dobrev Klára a meg nem nevezett huszonöt (a videójában huszonötöt mondott, de a DK oldalán és a párt közleményében is huszonháromról írnak) európai ország nagykövetségének vezetőivel a jogállamisági eljárásról, az uniós pénzekről, az árnyékkormány szövetségi politikájáról és a NATO-bővítésről is egyeztetett.

A jogállamisággal és az uniós pénzekkel kapcsolatban elmondta: világossá tette, hogy az árnyékkormánya szerint minden egyes eurocentet a magyar civil szervezeteknek, kisvállalkozásoknak, önkormányzatoknak kell megkapniuk. Dobrev Klára szerint az elmúlt tizenkét évben az uniós pénzek jelentős részét ellopták; „az oligarchák gazdagodnak, amíg az ország folyamatosan leépül”.

A DK-s árnyékkormány elkészítette azokat a törvényjavaslatokat, amelyekkel Dobrev Klára szerint „újra jogállammá tennék” az országot. A sajtótájékoztató után a párt közölte: az országot csatlakoztatnák az Európai Ügyészséghez, függetlenné tennék a bíróságokat és az ügyészséget, módosítanák az Alkotmánybíróság „jelenlegi, jogállamot korlátozó működését”, és helyreállítanák a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot.

A nagykövetségeket a szövetségi politikájukról is tájékoztatta Dobrev Klára: az árnyékkormány elkötelezett az európai értékek mellett, és megkérdőjelezhetetlennek tartják, hogy Magyarországnak az EU-ban van a helye.

A NATO-bővítéssel kapcsolatban magyar érdekként tekintenek Svédország és Finnország NATO-csatlakozására. „Nemzeti érdek, hogy a NATO még erősebb legyen és tovább növekedjenek a védelmi képességei” – közölte a párt.

Dobrev Klára arról is biztosította a nagykövetségek vezetőit: az árnyékkormánya készen áll arra, hogy bármikor át tudja venni a kormányzást, „Magyarország pedig újra egy független ország és egy európai ország legyen”.

Reagált a Fidesz

A Fidesz közleményben reagált Dobrev Klára kijelentéseire: a nagyobbik kormánypárt szerint a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke „gyakorlatilag bevallotta, hogy már nemcsak a színfalak mögött áskálódik Magyarország ellen, hanem nyíltan roadshow-zik azért, hogy hazánk ne kapja meg az uniós forrásokat és ismét ők kerülhessenek hatalomra.”

A Fidesz arra hívta fel a figyelmet:

a magyarok demokratikus választásokon sokadszorra is világosan megüzenték, hogy nem kérnek belőlük. Pont azért nem, mert Gyurcsányék soha nem a nemzeti érdekekért dolgoztak.

 

 

(Index)

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató