2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Le Monde: Varga Judit Orbán Viktor aduásza az Európai Unióval folytatott harcban

A Le Monde „Varga Judit, Orbán Viktor adu ásza az Európai Unióval folytatott harcban” címmel közölt egy cikket Magyarország uniós megítéléséről – írja a Mandiner.

A cikk legfőképpen Varga Judittal foglalkozik, valamint a miniszter uniós munkájával. Mint írták, ha Magyarország végül megkapja azt a 13,3 milliárd eurót, amelyet az Unió (EU) a „nacionalista miniszterelnök önkényuralmi túlkapásai miatt blokkol”, azt neki köszönheti majd.

Az egyik, a neve elhallgatását kérő diplomata így fogalmazott hazánkról és a miniszterről:

Ha Varga Juditot hallgatja az ember, az a benyomása, hogy Magyarország Európa világítótornya a korrupció elleni küzdelemben”
– mondta a diplomata, aki egyik útja során találkozott vele.

A lap szerint a „meggyőzés érdekében” Orbán Viktor úgy döntött, hogy „ezt a briliáns poliglottat küldi a frontra”, aki már hozzászokott „a brüsszeli arkangyalokhoz”, hiszen kilenc évig dolgozott ott parlamenti asszisztensként.

Ő Magyarország modern arca, és valószínűleg nem véletlen, hogy nő”
– mondta Didier Reynders igazságügyi biztos.

A »rossz zsaru« és a »jó zsaru« a szerepmegosztás. Ő testesíti meg Magyarország nyitottabb arcát” 
– mondta François-Xavier Bellamy francia képviselő (Les Républicains), aki kétszer találkozott vele. Ami a lényeget illeti, mindenekelőtt rendíthetetlenül hűséges Orbán Viktorhoz.

Nagyon orbáni meggyőződései vannak. Nem azért van ott, hogy örömet szerezzen, vagy hogy elengedje. Azért van ott, hogy harcoljon. Ő bizonyos értelemben egy trójai faló”
 – mondta Clément Beaune, volt európai ügyekért felelős francia államtitkár, jelenleg közlekedési miniszteri megbízott, aki Brüsszelben együtt dolgozott vele.

A lap azért a cikke végén némi cinizmussal kijelentette, hogy „Orbán Viktor azonban szokásához híven egy másik miniszterrel, Navracsics Tiborral állította versenybe a »jogállamiság« ügyében. A volt európai biztos, aki jelenleg a kormányon belül regionális fejlesztésért felel, szintén gyakran utazik Brüsszelbe, még ha kevésbé észrevehető is. Lehet, hogy az EU elengedi a pénzt, de arra nincs garancia, hogy Orbán valóban hálás lesz Varga Juditnak.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató