2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Begurultak a buszsofőrök, jövő héten sztrájk lesz a Volánnál

Kedd délután leteszi a munkát a társaságnál működő második legnagyobb szakszervezet.

A Volánbusz Zrt.-nél működő szakszervezetek egyike figyelmeztető sztrájkot tart október 25-én 14 és 16 óra között – ezt a társaság jelentette be ma reggel. Az érintett szakszervezet a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), írja a VG.

A meghirdetett 120 perces munkabeszüntetés nem átfogó. A Volánbusznál majd kéttucatnyi érdekképviselet működik, amelyek eddig (néhány marginális tömörülést leszámítva) nem jelezték, hogy csatlakoznának a SZAKSZ felhívásához. Ugyanakkor a Dobi István vezette szakszervezetnek van a második legnagyobb tagsága, a létszáma (mintegy 2000 fő) eléri és meghaladja a teljes állomány (nagyjából 18 ezer dolgozó) 10 százalékát. 

Azonban a kollektív szerződésnek nem aláírója.
Annak ugyanis munkavállalói oldalon csak a legnagyobb volános szakszervezet, a mintegy 6000 főt tömörítő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) a jogosultja, amely szintén nem támogatja a SZAKSZ kezdeményezését.

A Volánbusz a kétórás leállás ideje alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében a jogszabályban foglaltaknak megfelelően. Az állami buszos cég azt is megjegyezte, hogy a meghirdetett sztrájkmenetrendhez képest jóval több járat közlekedhet, amennyiben az érintett járat autóbusz-vezetője felveszi a munkát.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató