2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Közeleg az egyik legvéresebb ütközet - Evakuálják az oroszok Herszont

„Gondoskodjon a családja és a barátai biztonságáról! Ne felejtse el az iratait, pénzét, értékeit és a ruháit” – olvasható az oroszok felszólításában.

A herszoni orosz hatóság szombaton felszólította a dél-ukrajnai város polgári lakosságát, hogy haladéktalanul hagyja el a várost. A Moszkva által kinevezett megyei közigazgatási hivatal Telegram csatornáján a fronton kialakult helyzettel és a tömeges ukrán tüzérségi támadások megnövekedett veszélyével indokolta a felszólítást.

A lakosok kimenekítése a város melletti Dnyeper folyó bal partjára szerda óta tart. Ezrek keltek át folyón, amióta elhangzott a figyelmeztetés a Herszon város visszafoglalásáért indított ukrán offenzíva közeledéséről, de szombaton ismételten kiadták a figyelmeztetést.

Gondoskodjon a családja és a barátai biztonságáról! Ne felejtse el az iratait, pénzét, értékeit és a ruháit”
– olvasható a felszólításban.

A közlemény szerint a Moszkva által felállított közigazgatás valamennyi szervének is távoznia kell.

Szombati sajtótájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán hadsereg áttörési kísérletét a herszoni frontvonalon. Herszon az egyetlen megyeszékhely, amelyet Oroszország a február 24-én kezdődött „különleges katonai művelet” során épségben foglalt el. Herszon megye az egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi Föderációhoz tartozó területnek nyilvánított.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató