2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Peszkov szerint az Északi Áramlat támadásaival kapcsolatos igazság meg fogja lepni Európát

Európában sokan meglepődnek, ha nyilvánosságra hozzák az Északi Áramlat terrortámadás elkövetőiről szóló információkat – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Elmondása szerint Moszkva diplomáciai csatornákon keresztül dolgozik azon, hogy a vizsgálat folytatódhasson. Eddig azonban Oroszország "a semmiféle elköteleződésre való nem hajlandóság falába ütközött, és nem volt hajlandó közösen eljutni az igazsághoz".

Peszkov hangsúlyozta, hogy amennyiben az adatok nyilvánosságra kerülnének, az "valószínűleg sokakat meglepne" Európában. Ami az elkövetőket illeti, Moszkva feltételezései jól ismertek, de egyelőre nem lehet konkrét információkhoz jutni, mert Németország, Svédország és Dánia nem hajlandó bevonni Oroszországot a nyomozásba - tette hozzá az elnöki szóvivő.

A terrortámadások szeptember 26-án történtek két Európába irányuló orosz gázexportvezeték, az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 ellen. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékeket érintő vészhelyzetekre még nem volt példa, és a javítások időzítését nem lehet megbecsülni.
A Kreml az incidenst nemzetközi terrorcselekménynek nevezte. Maria Zakharova külügyminisztériumi szóvivő arról számolt be, hogy a NATO gyakorlatokat tartott a térségben, ahol a robbanások történtek, mélytengeri eszközökkel. Vlagyimir Putyin szerint az angolszászok nekiláttak a páneurópai energetikai infrastruktúra lerombolásának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató