2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij fölszólította a teljes világot: Állítsátok meg az oroszok rakétázását

Péntek éjjel óta Oroszország összesen 36 rakétát lőttek ki Ukrajnára – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délután.

Azt írta, hogy a rakéták többségét az ukrán légvédelem még a becsapódás előtt megsemmisítette. Zelenszkij egyben köszönetet mondott az energiavállalatok dolgozóinak is, akik most is azon ügyködnek, hogy visszaállítsák az energiaellátást országszerte (az utóbbi hetekben ugyanis számos energetikai létesítményt megsemmisítettek vagy megrongáltak az oroszok).

Az ukrán elnök Telegram-bejegyzésében közzétett egy fotót is, amely az egyik rakéta becsapódásának helyszínén készült. „Ez a fénykép csak az egyik példája annak, hogy az ellenség miként próbált megtörni minket. Ezeket a gonosz csapásokat a kritikus fontosságú létesítményeknél hajtják végre”.

Az efféle taktika elősorban a terroristákra jellemző. A világnak mindent meg kell tennie azért, hogy véget vessen ennek a terrornak

– fűzte hozzá Zelenszkij. 

 

Az ukrán energetikai szolgáltatók szerint súlyosabb a helyzet, mint valaha

Az Ukrenergo energetikai vállalat azt közölte, hogy a mai csapások következtében Ukrajna villamosenergia-rendszerében keletkezett kár nagyobb lehet, mint az október 10-12-i csapások után.
Az orosz hadsereg október 10-én, két nappal a Krími-híd elleni ukrán terrortámadás után kezdett csapást mérni a kritikus ukrán infrastruktúrára.

Azóta minden nap támadták az orosz erők az ukrán erőműveket és elosztóközpontokat is.

Az ukrán régiók vezetői sorra jelentik be az áramszünetet a Telegramon. Az ország déli területein jelenel akadozik az internet hozzáférés is.

A Hmelnickiji terület vezetője, Szerhij Gamalij néhány perce jelentette be, hogy a csapások következtében áram nélkül maradt a régió.

A nap folyamán Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője jelentette be, hogy Ukrajna hat régiójában közel 1,5 millió fogyasztó maradt áram nélkül az energetikai infrastruktúrát ért csapások után, de úgy tűnik ez a szám jóval alacsonyabb a valóságnál.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató