2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Erősen sminkelt, bajszos férfi kapja a 2022-es Német Könyvdíjat

Kim de l'Horizon a díjat megköszönve az iráni nőkkel való szolidaritásból leborotválta a fejét.

Kim de l'Horizon svájci születésű szerzőnek ítélték oda idén a 25 ezer euróval (10 millió forinttal) járó Német Könyvdíjat a Blutbuch című regényéért. A zsűri döntését hétfő este Frankfurtban jelentették be.

Kim de l'Horizon a díjat megköszönve az iráni nőkkel való szolidaritásból leborotválta a fejét. Mint hangsúlyozta:

Ez a díj nem csak engem illet.

Az író édesanyjának is köszönetet mondott, és elénekelt egy dalt. Az irodalmi díj döntősei között szerepelt Fatma Aydemir a Dschinns, Kristine Bilkau a Nebenan, Daniela Dröscher a Lügen über meine Mutter, Jan Faktor a Trottel és Eckhart Nickel a Spitzweg című szépprózájával. A döntősök egyenként 2500 eurós (1 millió forintos) pénzjutalmat kapnak. A zsűri 233 kötet közül választotta ki a győztes művet. 

Kim de l'Horizon Blutbuch című regényének nembináris elbeszélő hőse hatalmas alkotói energiával keresi saját nyelvét” – fogalmazott a Könyvdíj zsűrije méltatásában. Kim de l'Horizon 1992-ben Bern közelében született, és nembinárisnak vallja magát. Zürichben és Bielben tanult, filmes, színházi és irodalmi tanulmányokat is folytatott. A Blutbuch című debütálóregénye a Jürgen Ponto Alapítvány irodalmi díját is elnyerte. Rendszeresen foglalkozik a szexuális kisebbségeket és a nemi szerepeket érintő témákkal.    A Német Könyvdíjat az év legjobb német nyelvű regényéért ítélik oda évente. 2021-ben Antje Rávik Strubel kapta a Német Könyvdíjat a Blaue Frau című könyvéért.    

A díj átadásával veszi kezdetét a Frankfurti Könyvvásár, amelyet kedden a spanyol királyi pár nyit meg hivatalosan is. A vásár díszvendége ugyanis idén Spanyolország lesz.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató