2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor: Mindszenty mutatta az utat 1956-ban

Orbán Viktor beszéde.

 

Mint arról előzetesen beszámoltunk idén október 23-án Zalaegerszegen mond beszédet Orbán Viktor. A kormányfő a Mindszenty József életére épülő és azt bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új épületének ünnepélyes átadásán szólalt fel.

A magyar kormányfő beszédét azzal kezdte: Zalaegerszeg, a zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták alatt, de kitartottak, ameddig lehetett, és ők voltak azok, akik utolsóként tették le a fegyvert. Emlékeztetett: a zalaiak azon kevesek közé tartoznak, akik még a rendszerváltás előtt ellenzéki képviselőt juttattak a parlamentbe. 

Az ellenzék akkori győztes jelöltjét, Marx Gyulának hívták (...) Még fiatalon én is kampányoltam neki, egy Marx győzte le a marxistákat”

– mondta Orbán Viktor.

Amit nem ért a baloldal

A kormányfő emlékeztetett: a baloldal szerint „nem helyénvaló” Zalaegerszegen ünnepelni. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott:

a baloldal nem érti, hogy Budapest nem azonos az országgal”.

A miniszterelnök aláhúzta: „1956 az egész nemzet forradalma volt. Nincs miért csodálkozni a zalaiak bölcsességén, ez a vidék nem egy bölcset adott a hazának, itt van mindjárt Deák Ferenc. Ő mutatta meg, hogyan lehet a nemzet ügyét előrevinni hosszú évtizedek alatt” – mondta a kormányfő, hozzátéve: „Zalaegerszegen szolgált Mindszenty József, aki szintén a magyar nemzet ügyét is képviselte”.

Mindszenty mutatta az utat 1956-ban

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésben jártak elől, hanem tetteikkel is Mária országát, Magyarországot szolgálták. „Mindig prófétaként vezették a magyar népet, gyakran a politikai vezetők helyett döntöttek.

Mindszenty József is ilyen főpap volt, nem akármilyen vezetőnk volt. A tűzoszlop feltarthatatlanságával halad az élen”

– mondta a kormányfő. „A bíboros 1956-ban is mutatta az utat nekünk, mindig kiállt a magyar szabadságért” – tette hozzá.

Orábn Viktor elmondta, hogy az elmúlt években sokat tett a kormány, hogy Zala megye ne az ország peremén legyen. „Méltóak akarunk lenni Mindszenty közösségépítő tevékenyéségéhez. Ma nem meghalni kell a hazáért, hanem élhetünk érte” – tette hozzá. Bízik benne, hogy a Mindszentynum megtelik élettel.

Ma nemcsak szeretet érsekünkre, hanem '56 hőseire is emlékszünk.

A forradalom hősei nagyon különbözőek voltak, de a szabad Magyarország szerelmesei voltak.Hittek abban, hogy sikert érhetnek el, és 1956-ban valódi esély volt a függetlenségre” – húzta alá.

A Nyugat, amely elárulta Magyarországot

Orbán Viktor szerint minden adott volt az erőszakmentes átmenethez a kommunista diktatúrából a demokráciába. Példaként említette, hogy 1955-ben nyerte el függetlenségét Ausztria, „joggal gondolhattuk, hogy a szovjetek is rájöttek arra, hogy az elnyomásra nem lehet hosszú távon birodalmat építeni”.

Magyarok százezrei vettek részt a forradalomban, és ha a Nyugat nem árul el minket, akkor sikerrel járhattunk volna”

– fogalmazott.

Orbán rámutatott arra, hogy a Nyugat árulásának következtében a szovjetek visszafordították a tankokat, és eltiporták a forradalmat.

„A magyarok vérét nem becsülte meg a szabad világ sem”

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy „a kommunisták nem becsülték a magyarok vérét”.

A magyarok vérét nem becsülte az akkori szabad világ sem A magyarok igazságát, csak magunk védhetjük meg a fenyegető veszélyekkel szemben”

– szögezte le, hozzátéve: „nincs hová futnunk, mert Magyarországot sehol máshol nem találhatjuk meg”.

Orbán Viktor közölte: „mi kemények és elszántak maradtunk, és túléltünk, és 1990-ben győztünk. Visszaszereztük a szabad és független Magyarországot”. 

Brüsszel, baloldal, elődök

A miniszterelnök hangsúlyozta: a győzelemhez egyszerre van szükség „az oroszlán bátorságára, kígyó ravaszságára és a galamb szelídségére”, hozzátéve: különösen így lesz ez jövőre a háború, az energiaválság és a migráció nyomásában. „Szerencse, hogy nem a baloldal van a hatalmon. A nemzeti kormány viszont képes megvédeni az ország érdekeit.


Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek ránk, ott fogják végezni, ahol az elődeik”

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy „2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, és így lesz ez most is”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató